DENK wil drugsgebruik strafbaar maken: 'Ik criminaliseer het wél'

Als het aan DENK ligt, wordt het gebruik van harddrugs strafbaar. Dat zegt fractievoorzitter Mourad Taimounti in het AT5-programma Park Politiek. Daar werd het voorstel van de PvdA om afnemers van minderjarige cocaïnedealers voortaan strafrechtelijk te vervolgen, besproken.

De DENK-fractievoorzitter wil dat niet alleen kopers, maar ook gebruikers straf krijgen. "Ik ben misschien een stap verder, maar ik criminaliseer het wél", zegt hij.

Zuidas
Taimounti stoort zich vooral aan de drugsgebruikers in bepaalde gebieden. "Bijvoorbeeld de Zuidas. Dat zijn mensen die vermogend zijn en die doen dat gewoon leuk en die denken nergens bij na. Ik heb een keer gekscherend gezegd, laten we een keer preventief fouilleren op de Zuidas. Laten we eens zien wat er in die tassen zit."

D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig vreest dat gebruikers, als ze weten dat ze bestraft kunnen worden, onverantwoorde risico's gaan nemen. "Bijvoorbeeld te veel gebruiken voordat ze naar feesten gaan. (...) Ik vind het een bijzonder slecht idee om gebruikers te criminaliseren."

Al strafbaar
Sofyan Mbarki (PvdA) ontkent dat hij met zijn plan, dat hij eerder deze week presenteerde, gebruikers criminaliseert. "De Opiumwet criminaliseert het kopen al en niet het gebruik, dus dat doe ik niet. Het is al strafbaar, er wordt niet op gehandhaafd. Daarvan zeg ik, prima. Maar we zouden wel de capaciteit in ieder geval moeten inzetten op de minderjarige dealers."