Verboden voor blanken bij vragenuurtje anti-rascime congres

De Universiteit van Edinburgh wordt hevig bekritiseerd, omdat zij gastheer spelen voor een anti-racismecongres waar blanke deelnemers geweerd worden uit het afsluitende vragenrondje.

Het congres wordt namelijk georganiseerd door Resisting Whiteness. Deze groepering die zichzelf, zoals de naam al aangeeft, als anti-racisme aanduidt is vooral actief voor de alfabetmensen QTPOC, ofwel Queer and Trans People of Color (queer- en transmensen van kleur).

Er worden tijdens de conferentie ook twee safe spaces neergezet voor diegenen die overweldigd of overstimuleerd zijn, of zich ongemakkelijk voelen. Eén van die veilige ruimtes is verboden voor blanken.

De reden hiervoor is duidelijk. Het evenement wordt georganiseerd om 'mensen van kleur een stem te geven'. "We zullen daarom de microfoon niet aan blanke mensen geven tijdens de Q&As, niet omdat we denken dat blanke mensen niets aan de discussie toe te voegen hebben, maar omdat we de stemmen van mensen met kleur willen versterken."

Overigens wordt er voor de blanken naar een logische oplossing gezorgd. "Als u een blanke bent met een vraag, deel deze dan met een lid van de commissie of onze sprekers na de paneldiscussie."

Vragen die tijdens de conferentie worden onderzocht, zijn onder meer: "Wat betekent het om een queer- en/of transpersoon van kleur te zijn in een samenleving die ons vaak niet wil zien?"

Jane McColl, een anti-racisme campagnevoerder, zei dat het evenement zelf 'overduidelijk racistisch' was en voegde eraan toe: "Het zet de strijd om gelijkheid en redelijkheid decennia terug in de tijd. Allemaal vanwege de acties van een kleine groep extremisten, wier perverse zin van logica hen ertoe heeft gebracht blanke mensen te kleineren, niet door wie ze zijn als individuen, alleen door hun huidskleur."  De blanke mevrouw McColl begrijpt dus duidelijk de boodschap van het evenement niet en had misschien behoefte aan een paar minuutjes alleen zijn in een veilige ruimte (die voor blanken dan...).

"Stel je voor dat deze gebeurtenis 'Resisting Blackness' werd genoemd en niet-blanke mensen te horen kregen dat ze geen vragen konden stellen en geen toegang hadden tot een kamer omdat ze de 'verkeerde' kleur hadden", bracht ze een puur hypothetische situatie naar voren.

Een woordvoerder van de universiteit zei het volgende: "De universiteit heeft de organisatoren van het evenement ontmoet om ervoor te zorgen dat het evenement aan onze waarden voldoet. We hebben onze bezorgdheid geuit over bepaalde aspecten van de opzet van het evenement en zij herzien daarom hun 'veilige ruimte'-beleid gedurende de conferentie."

Gelukkig betekent dat blijkbaar dat blanken nog steeds geen vragen mogen stellen.