Gele hesjes boos om miljoenen Notre-Dame

Op het moment dat er brand uitbrak in de Notre-Dame te Parijs zou president Emmanuel Macron net een toespraak gaan houden waarbij de grieven van de gele hesjes-demonstranten aan bod zouden komen, maar dat ging dus niet door. De brand bracht een - de laatste tijd zeldzaam - moment van saamhorigheid in het land teweeg, en Franse industriëlen troefden elkaar af met hun miljoenen voor de wederopbouw van de eeuwenoude kathedraal. En juist dat steekt de gele hesjes nu, want om hen bekommert men zich niet, zeggen ze.

Na de brand van maandag veranderde Macrons redevoering van eentje over de economie in een toespraak waarin hij opriep tot donaties om de Notre-Dame te herbouwen. Modetycoon François-Henri Pinault van Gucci en Yves Saint Laurent stelde gelijk 100 miljoen euro beschikbaar. Bernard Arnault van Louis Vuitton ging daar met zijn 200 miljoen euro dik overheen. Ook oliebedrijf Total kwam met 100 miljoen over de brug.

Aan centen dus geen gebrek, maar juist daardoor lijkt het dus weer gedaan met de eensgezindheid. Maatregelen van Macron leiden er volgens de gele hesjes toe dat veel Fransen moeite hebben om rond te komen. "Notre Dame is een drama, maar er gaan mensen dood van de honger in Frankrijk", aldus een demonstrante tegen de NOS.

Dit weekend wilden de gele hesjes hun inmiddels traditionele zaterdagprotest bij de Notre-Dame houden, maar de politie sloot de toegangswegen af. Er werden in de loop van de dag bijna tweehonderd mensen aangehouden.

Macrons economische maatregelen treffen juist de mensen die dit het slechtst kunnen hebben, zo valt de gedachte achter de protesten samen te vatten. Wat extra kwaad bloed zet zijn milieumaatregelen zoals extra accijnzen op brandstof. Dit zou met name ondernemers hard in de portemonnee treffen.

Donderdag houdt Macron alsnog zijn 'gele hesjes'-toespraak.