Napoli-voorzitter: "We vernietigen het voetbal met die lange en saaie wedstrijden"

Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis is van mening dat voetbal achterhaald dreigt te worden en pleit voor stappen om het spannender te maken.

De excentrieke beleidsbepaler, nooit verlegen om een scherpe discussie, stelt dat de bepalende figuren bij de UEFA en de FIFA te weinig doen om met de tijd mee te gaan en dat heeft volgens hem als resultaat dat jongere generaties zich over enkele jaren niet meer interesseren in het voetbal.

Hij ziet veel saaie wedstrijden en de Italiaan denkt dat fans zich makkelijker aan de sport blijven hechten als de voetbalbonden drastische maatregelen durven te nemen. "We zijn het voetbal nu aan het vernietigen", begint hij zijn opvallende relaas in gesprek met Le Parisien. "We moeten naar de toekomst kijken omdat jonge mensen nu allemaal videospellen spelen. De sport is aan het zinken", meent hij.

De Italiaan ziet een doemscenario opdoemen en hoopt dat zijn eigen voorstel gehoor krijgt. "Je zult zien dat kinderen die nu geboren worden over een jaar of acht totaal niet geven om voetbal. Voetbal is een belangrijke industrie en zonder veranderingen koersen we af op verloedering, terwijl het voetbal juist nog meer waarde kan krijgen", introduceert hij zijn plan. "Wij zijn oude idioten en er zijn saaie wedstrijden. Wedstrijden duren zo lang dat je erbij in slaap valt. Je moet twee helften van dertig minuten spelen waarin een korte pauze mogelijk is. Waar zijn trainers anders voor?"

Ook het Europese clubvoetbal is wat De Laurentiis betreft aan vernieuwing toe. Hij heeft een plan ontwikkeld voor een nieuwe Europese competitie waarin slechts twintig teams mee mogen doen en wat in zijn optiek veel meer geld oplevert dan de huidige opzet. "We moeten alles veranderen. Waarom werken Europese toernooien niet? Het zou een Europa moeten zijn van Engeland, Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje. Een competitie met de beste vier beste teams uit die landen levert een topcompetitie met twintig teams op", rekent hij voor.

"Op dinsdag, woensdag en donderdag zou je dan spelen in deze nieuwe competitie. Zaterdag, zondag en maandag houd je over voor de nationale competities", legt hij zijn voorstel uit. Die opzet brengt volgens hem jaarlijks tien miljard euro in het laatje, zonder uit te leggen waar dat geld dan vandaan komt en wat er dan met de andere clubs buiten de topcompetities moet gebeuren die nu in jaarlijks Europa actief zijn. Woensdagavond neemt Napoli het in de Champions League op tegen Paris Saint-Germain.