Jeugdspelen: Nacra-zeilers op medaillekoers, strandhandbalsters blijven winnen

Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires is ook de derde competitiedag afgesloten. We blikken weer terug op de Nederlanders en andere opmerkelijke zaken van de dag in de Argentijnse hoofdstad, waar vandaan je de actie allemaal kunt volgen op het FOK!forum.

Zeilen
Het zeilen had wederom te kampen met lastig weer, waardoor de vijfde race van de windsurfers onderbroken werd. Luc Schmitz had race vier eerder als vijfde afgesloten en eindigde als tiende in de zesde race, waardoor hij nu op de elfde plek staat.

De Nacra-zeilers hadden vier races op het programma staan, met Laila van der Meer en Bjarne Bouwer voor Nederland. Het was een goede dag voor het duo, met één tweede en drie derde plekken, wat ze voorlopig de derde plek in het klassement oplevert.

Zwemmen
Sprinter Kenzo Simons kwam twee keer in actie en vooral op de 50 meter rugslag maakte hij indruk: achter de ongenaakbare wereldrecordhouder Kliment Kolesnikov tikte de Nederlander in 25,81 seconden als derde aan, wat ook de derde tijd van de halve finales bleek. Een finaleplek zat er op de 50 vrij niet in voor Simons, die met 23,18 de dertiende tijd liet noteren.

Op de 100 meter vlinderslag werd Kristof Milak zowaar verslagen. De Rus Andrei Minakov was de beste, voor het Hongaarse megatalent, die de 200 en 400 vrij al had gewonnen en juist op de vlinderslag uit hoopte te halen. 

De 200m rugslag bij de dames kende geen Nederlandse deelname, maar leverde wel wat moois op: goud voor Moldavië, dat zien we ook niet elke dag. Nu wel, want na een zinderende strijd ging het goud naar Tatiana Salcutan.

Op de 4x100 meter vrije slag bij de heren maakte rugslagfenomeen Kolesnikov weer grote indruk. Als startzwemmer voor de Russen noteerde hij een tijd van 48,04 seconden, twee seconden sneller dan de rest en een tijd waarmee hij op het WK van 2017 en de Spelen van 2016 respectievelijk vijfde en zevende geworden zou zijn op het koningsnummer van het zwemmen. Rusland hield de voorsprong vast en won het goud.

Zwemfenomeen Kolesnikov gaat van start op de 100 meter rugslag (Joel Marklund for OIS/IOC)
Zwemfenomeen Kolesnikov gaat van start op de 100 meter rugslag (Joel Marklund for OIS/IOC)

Golf
Golfer Jerry Ji begon wat lastig aan zijn openingsronde van het drie dagen durende individuele toernooi: na acht holes had hij al drie bogeys en een double bogey te pakken. Daarna ging het echter beter, met onder meer drie birdies in vier holes. Ji kwam uit op een score van 72 slagen, twee boven par, goed voor de gedeeld negende plek.

Lauren Holmey begon met een birdie op de allereerste hole nog uitstekend, maar dat kon ze geen enkele keer meer herhalen. Met vijf bogeys en twee double bogeys eindigde de Nederlandse op 81 slagen, elf boven par en dertien slagen verwijderd van de eerste plek. Holmey staat op de gedeeld 25e plek in het veld van 32 dames.

Tennis
Tennisser Jesper de Jong sneuvelde in het herenenkelspel in de achtste finales. Hij nam het op tegen Facundo Diaz Acosta en won de eerste set, maar daarna nam de als achtste geplaatste Argentijn het stokje over en een kleine anderhalf uur later was het gedaan: 6-4, 4-6, 3-6.

In het gemengd dubbelspel ging het beter voor De Jong, die speelt met de Luxemburgse Eleonora Molinaro. Het duo domineerde set één tegen de Turk Yanki Erel en de Oekraïnse Margaryta Bilokin, waarna ze set twee via de tiebreak wonnen: 6-1, 7-6 (3).

Roeien
Roeisters Iris Klok en Jessy Vermeer eindigden ietwat teleurstellend als zevende in de twee-zonder. Na een sterk begin van de competitie eindigden ze in de halve finales als derde, waardoor het duo genoegen moest nemen met een optreden in de B-finale. Daarin finishten ze als derde, wat een zevende plek in de wedstrijd betekende.

Roeisters Iris Klok en Jesy Vermeer eindigden buiten de medailles (Ivo Gonzalez for OIS/IOC)
Roeisters Iris Klok en Jesy Vermeer eindigden buiten de medailles (Ivo Gonzalez for OIS/IOC)

Badminton
Badmintonner Dennis Koppen sloot de groepsfase af met een duel tegen de sterke Indonesiër Ikhsan Rumbay, in de gemengde teamcompetitie een van zijn teamgenoten. In een onderling duel bleek dat Rumbay simpelweg een maatje te sterk was: 11-21, 12-21 en daarmee is Koppen uitgeschakeld.

Madouc Linders was al uitgeschakeld na twee nederlagen in de groepsfase en daar kwam nog een derde bij: Zecily Fung uit Australië was met 21-23, 19-21 ook weer net te sterk voor de Nederlandse.

Namens team Sigma won Koppen met 11-1 van Kim Chang-ho uit Fiji, waarna hij samen met de Duitse Ann-Kathrin Spöri van een Nieuw-Zeelands/Vietnamees duo verloor. Samen met de Britse Grace King ging Koppen vervolgens onderuit tegen een Thais/Oekraïns duo, waardoor Sigma verloor.

Ook team Delta van Linders ging onderuit, zij het nipt. Aan de Nederlandse lag het in elk geval niet: met de Spaanse Elena Andreu klopte ze een Maleisisch/Moldavisch duo, met de Kazach Dmitriy Panarin was Linders een Vietnamees/Maleisisch koppel de baas. Alle acht teams staan overigens in de kwartfinales, die woensdag beginnen.

Strandhandbal
De Nederlandse strandhandbalsters speelden Turkije van het zand in de derde groepswedstrijd. Set één was met 13-9 nog een beetje spannend, de 25-12 in set twee was duidelijker. Amber van der Meij trof vijf keer doel, Lynn Klesser legde er vier in.

Venezuela wist zowaar als eerste land een set van Nederland af te pakken. Oranje won set één met 22-9 duidelijk, maar de tweede set ging met 21-20 naar de Venezolaanse dames, waarna Nederland in de shoot-outs alsnog nipt orde op zaken stelde: 7-6. Vooral Van der Meij was met zeven goals weer op dreef, maar ook de zes treffers van Marit van Ede mochten er zijn.

Paardensport
In het springen in de paardensport werd de gemengde teamwedstrijd beslist en dat leverde deels Nederlands zilver op. Rowen van de Mheen en zijn paard Walterstown bleven in alle ronden foutloos namens team Europa, maar in de finale was Noord-Amerika op tijd net iets beter. Afrika pakte het brons, voor Zuid-Amerika.

Het strandhandbal is populair bij de fans in Buenos Aires (Florian Eisele for OIS/IOC)
Het strandhandbal is populair bij de fans in Buenos Aires (Florian Eisele for OIS/IOC)