Dit jaar alleen 'Roetveegpieten' bij Sinterklaasintocht

Geen regenboogpieten dit jaar, ook geen stroopwafelpieten, clownspieten of blauwe pieten bij de intocht van Sinterklaas dit jaar. Maar ook géén Zwarte Piet aldus de NTR, die in overleg met de gemeente Zaanstad heeft besloten om dit jaar alleen 'Roetveegpieten' in te zetten bij de intocht en in de uitzendingen van het Sinterklaasjournaal. 

De omroep denkt met deze beslissing de meeste mensen tevreden te stellen en dat de aanpassing door een zo breed mogelijk publiek omarmd zal worden. De NTR: "Het is niet de verwachting dat deze keuze niet wederom tot een (felle) discussie zal leiden. De felle voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zijn nog lang niet uitgediscussieerd".

De outfit van Zwarte Piet  Roetveegpiet is nog gedeeltelijk 'authentiek' te noemen: de pietenmuts met een veer, een kleurige top met knoopjes in de kleur van de pietenmuts, een korte pofbroek, maillot en handschoenen blijven intact. De gouden oorbellen en rode lippenstift gingen vorig jaar al in de ban. Dit jaar hebben de pieten echter ook verschillende soorten haardracht, het kenmerkende 'kroeshaar' is verdwenen.

Daarnaast zullen de pieten meer of minder roet op hun gezicht hebben, al naar gelang hun ervaring in het schoorsteenklimmen. Overigens geldt deze 'dresscode' alleen voor de Roetveegpieten die in het Sinterklaasjournaal spelen. Lokale comités mogen met een gerust hart échte Zwarte Pieten inzetten bij lokale intochten. 

Toen Zwarte Piet nog gewoon Zwarte Piet was ... (Foto: DJMO)
Toen Zwarte Piet nog gewoon Zwarte Piet was ... (Foto: DJMO)