Uitslag Ajax - AZ

Ajax heeft zich met een zege op AZ verzekerd van de tweede plaats in de Eredivisie. De Amsterdammers beslisten het duel vlak voor en na de pauze.

In de jacht naar de openingstreffer van Ajax kwam het meeste gevaar van Hakim Ziyech. Eerst schoot de Marokkaanse international maar net voorlangs en tien minuten later stuitte hij op de voeten van AZ-doelman Marco Bizot. Na 34 minuten applaudisseerde het thuispubliek bij deze laatste thuiswedstrijd van het seizoen voor Abdelhak Nouri en vervolgens nam Ajax de leiding.

Matthijs de Ligt stond aan de basis van de 1-0 van Donny van de Beek. De verdediger kwam mee naar voren, kapte Guus Til twee keer uit en gaf vervolgens een voorzet die Van de Beek ongehinderd raak kon koppen. AZ kon zonder de geblesseerde Wout Weghorst voorin amper een vuist maken, maar Ferdy Druijf kreeg toch een aardige kans op de gelijkmaker. De 20-jarige aanvaller schoot over.

De tweede helft was vier minuten oud toen Ajax met een prachtig doelpunt de score verdubbelde. Hakim Ziyech vond met een strakke lange bal Klaas Jan Huntelaar, die de bal met het hoofd klaar legde voor Justin Kluivert. Na zijn aanname schoot Kluivert fraai met links raak. Even later was de jonge buitenspeler dicht bij nog een goal toen zijn schot via een AZ-been zachtjes de buitenkant van de paal schampte.

Na ruim een uur werd een goal van David Neres afgekeurd wegens buitenspel. In de slotfase werd Kluivert gevaarlijk met een schot van afstand, waarna Neres met een heerlijke knal in de kruising toch nog de 3-0 maakte. Ajax sluit het seizoen volgende week dus als nummer twee af, terwijl AZ al zeker was van de derde plek.