Betogingen pro-regering Iran
In heel Iran zijn zaterdag bijeenkomsten en betogingen om steun uit te drukken aan de regering en de geestelijk leider, de ayatollah Ali Khamenei. De demonstraties voor het regime volgen op talrijke spontane protesten in het land naar aanleiding van prijsstijgingen en frustraties over het regime. Donderdag en vrijdag was er in heel Iran een golf van protest, onder meer in steden als Kermanshah, Mashad en Qom.
Vooral in de tweede stad van Iran, Mashad, was het protest heftig. De autoriteiten meldden dat er meer dan vijftig mensen zijn gearresteerd. De aanleiding was volgens waarnemers woede over de stijgende voedselprijs en over corruptie, maar tal van betogers uitten ook hun afkeer van de sjiitische geestelijken die het regime domineren.
De omvang van de betogingen was de grootste sinds de massale protesten in 2009. Toen gingen in juni na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad Iraniërs massaal de straat op om te betogen tegen het regime. De protesten van wat de Groene Beweging werd genoemd, hielden aan tot in februari 2010. Op 30 december 2009 gingen voorstanders van het regime de straat op, wat ze sindsdien elk jaar doen.
President Hassan Rohani geldt als een gematigd politicus en geestelijke die Iran wil moderniseren. Maar de beloofde economische voordelen van een internationaal nucleair akkoord dat hij in 2015 heeft gesloten, zijn nog niet merkbaar. Velen zijn diep teleurgesteld over het uitblijven van verbetering en de aanhoudende stijging van de werkloosheid. Het uitgestrekte land telt circa 80 miljoen inwoners en het bruto binnenlands product, gemeten per hoofd van de bevolking, is slechts circa 10 procent van het Nederlandse equivalent dat op ruim 45.000 dollar ligt (IMF 2016).
Betogingen pro-regering Iran (Foto: ANP)
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
https://www.dailysabah.co(...)ess-code-report-says
Een beperkt deel mag meegraaien en de rest mag puin ruimen voor een grijpstuiver.
En de graaiers willen dat hun ''Iran-VVD'' blijft zitten.
En of het nu drogredenen zijn vanuit geloof of vanuit zelfbedachte economische constructies is lood om oud ijzer.
Kijk maar eens hoe de media buiten het ANP er over bericht.
'Snelwegen verbreden om files op te lossen? Dat is zoals de broeksriem losser maken tegen obesitas'
Hoewel de prijzen en werkloosheid al jaren tot grote ontevredenheid leiden bij de bevolking, kan het niet uitgesloten worden dat het begin van de protesten door de VS en bondgenoten zijn gecoördineerd.
Het is overigens nog maar de vraag of de demonstraties uiteindelijk de val van het regime zou kunnen inleiden, zoals in 2009 ook bijna het geval was. Ik vermoed dat dat niet zo 1,2,3 zal gebeuren.
Het is allemaal zo doorzichtig, ben benieuwd of onze regering er intrapt.
Aan de andere kant, elk land heeft malloten die denken dat een land in een paar maanden tijd zich kan transformeren tot een modern land met uitgebreide infrastructuur en een goedlopende economie. Iran's handboeien zijn in 2016 afgedaan, verwachten mensen magie?
[ Bericht gewijzigd door FeitenTroll op zaterdag 30 december 2017 @ 16:50 ]
[ Bericht gewijzigd door up7 op dinsdag 2 januari 2018 @ 03:27 ]
[ Bericht gewijzigd door up7 op dinsdag 2 januari 2018 @ 03:27 ]
De in Amerika geboren en getogen vlogger met Iraanse roots doet Tehran.
Libanon is een Arabische land waar soennieten geen meerderheid vormen.
Beirut, Libanon door de ogen van een Aziatische tourist. (Vanaf 2:00)
[ Bericht gewijzigd door FeitenTroll op zaterdag 30 december 2017 @ 18:16 ]
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken