Anti-Zwarte Piet-activist: 'Witte Nederlanders gaven zich na 1 dag over aan de nazi's'

Dat de op het moment razend populaire Identity Politics ervoor kan zorgen dat iemand in een informatie-bubbel terecht kan komen en daardoor er een nogal ongeïnformeerde mening erop na kan houden, bewijst een van de 80 leden van de Kick Out Zwarte Piet-beweging (kozp). Brenda Suitela liet in een discussie over racisme weten dat witte Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog het land binnen een dag weggaven aan de Nazi's.

In een draadje over het institutionele racisme in Zimbabwe, waar in het recente verleden blanke boeren van hun land worden beroofd werden en zelfs vaak het land uit werden gejaagd, vond Brenda het nodig om haar vriendin Seada Nourhussen bij te vallen. Seada is columniste van Trouw en vergeleek het sinterklaasfeest een op een met de toestanden in het Afrikaanse land. De deportatie en moord op blanke boeren werd een beetje weggelachen. Kritiek hierop werd uiteraard beloond met een block.

Het idee dat niet alleen witte blanke mensen racistisch kunnen zijn, zorgde blijkbaar voor een cognitieve dissonantie bij de kozp-activiste. Dit moest natuurlijk snel worden omgedraaid. En dat kan je het beste doen door een Godwin te maken, om vervolgens je account af te schermen van onwelgevallige meningen.

Vorig jaar stond Brenda nog op haar achterste benen toen een medewerker van het Visserijmuseum in Woudrichem een 'fout' grapje over Marokkanen had gemaakt. De zelfbenoemde opiniemaakster liet destijds tussen de regels doorschemeren dat ontslag wellicht op zijn plaats zou zijn voor de man. Brenda zelf verdient haar geld door samen met een team een uurtje in de week een radioprogramma te vullen bij een lokale zender in Amsterdam. Ze noemt zichzelf dan ook Programmamaker Mediacollectief Radio Oras.

Het is niet helemaal duidelijk of Brenda gisteren met een handjevol geestverwanten op een verlaten pleintje in het noorden van het land stond.

Voor wie zich beter wilt laten informeren dan bovengenoemde dame, is er deze link.