Bramen plukken kan gevaarlijk zijn

Iedereen die het bos ingaat doet het wel eens: wilde bramen plukken. Toch is dat niet geheel zonder risico zo waarschuwt staatsbosbeheer. Hoewel het risico niet zo heel groot is, is er een kans aanwezig dat de wilde bramen door vossenuitwerpselen besmet zijn met de vossenlintworm. Vijf tot vijftien jaar na besmetting kan er een infectie optreden die ernstige leverschade veroorzaakt. 

Behalve dat het dus gevaar oplevert is het officieel ook nog eens verboden om wild fruit te plukken. De voornaamste reden is dat het fruit dient als voedsel voor wilde dieren. Wie toch bramen of ander fruit in de bossen plukt maakt zich officieel schuldig aan stroperij. Dit wordt gezien als een misdrijf en kan worden bestraft met een geldboete uit de tweede categorie (tot 4100 euro) of een maand gevangenisstraf. 

Hoewel het dus officieel een misdrijf is, hoef je je geen zorgen te maken. Wild plukken wordt meestal gedoogd aldus een woordvoerder van staatsbosbeheer: "Zolang het voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan ongeveer een champignonbakje dan wordt het gedoogd. Maar je moet geen emmers meenemen of buiten de paden lopen op plekken waar dat niet mag."