Van Niekerk maakt enorme indruk op 400 meter

Atleet Wayde van Niekerk heeft wederom grote indruk gemaakt. De Zuid-Afrikaan liep donderdagavond in het Zwitserse Lausanne zijn eerste serieuze 400 meter van het jaar en de olympisch kampioen en wereldrecordhouder deed dat in grootse stijl.

Van Niekerk won vooral op het laatste deel van de wedstrijd weer veel en rustig uitlopend kwam hij na 43,62 seconden over de streep, de gedeeld elfde tijd ooit gelopen. Slechts vijf man, inclusief hijzelf, waren ooit sneller op de volle ronde. De vorm lijkt dan ook aanwezig om volgende maand in Londen de wereldtitel te veroveren en mogelijk zelfs als eerste ooit onder de 43 seconden te duiken.

Achter Van Niekerk lieten Baboloki Thebe (44.02) en Isaac Makwala (44,08) zien dat de Amerikanen op het WK mogelijk voor het eerst sinds 2003 zonder wereldtitel op de 4x400 meter naar huis gaan, want de mannen uit Botswana verkeren in grootse vorm. Met de jonge Karabo Sibanda en een nog nader te bepalen vierde man zouden ze meer dan wie dan ook in staat kunnen zijn om de VS te verslaan. De 45,61 van de Nederlander Liemarvin Bonevacia was 0,11 te langzaam om zich voor het WK te plaatsen.

De prachtige race van Van Niekerk (Bron: YouTube)

De 100 meter in Lausanne werd een prooi voor Justin Gatlin. Met 9,96 was de Amerikaan te snel voor de Ivoriaan Ben Youssef Meité (9,98) en de Zuid-Afrikaan Akani Simbine (9,99). De 5000 meter leverde een mooi Ethiopisch duel op, waar Muktar Edris met 12:55,23 - 's werelds snelste tijd in bijna twee jaar - de beste was. Zijn 17-jarige landgenoot Selemon Barega maakte met 12:55,58 misschien wel meer indruk, die tijd was vijftig seconden sneller dan de snelste tijd ooit gelopen door een 17-jarige.

Het polsstokhoogspringen bij de mannen werd ook een prachtige wedstrijd, uiteindelijk gewonnen door Sam Kendricks, die over 5,93 meter sprong. Dat deed ook de Pool Pawel Wojciechowski, die eerder met 5,87 meter al zijn beste prestatie neerzette sinds hij in 2011 wereldkampioen werd. Toen hij ook nog over 5,93 sprong ging zijn persoonlijk record eraan, waarbij concurrent Kendricks hem keer op keer als eerste kwam omhelzen. 

De uit Cuba gevluchte Pedro Pablo Pichardo boekte zijn eerste echte zege sinds zijn vlucht. De hinkstapspringer versloeg de grote kampioen Christian Taylor, die met 17,49 meter elf centimeter tekort kwam tegen Pichardo - die vermoedelijk nooit meer op toernooien voor Cuba zal springen, maar gaat proberen een Portugees paspoort te bemachtigen. Met 22,39 meter maakte ook kogelstoter Ryan Crouser weer een onverslaanbare indruk, zeker aangezien hij ook nog 22,35 en twee keer 22,18 meter liet noteren.