Nadal: "Als Wawrinka hard slaat, slaat hij écht hard"

Tennisser Rafael Nadal kan zondag geschiedenis schrijven. Als de Spanjaard de finale op Roland Garros wint pakt hij La Décima, zijn tiende titel, en hij zou de eerste mannelijke speler ooit zijn die dat op een Grand Slam voor elkaar krijgt - Margaret Court won de Australian Open elf keer.

Nadal moet dan wel afrekenen met Stan Wawrinka, de kampioen van 2015, en hij verwacht niet dat dat makkelijk gaat worden. "Als hij hard slaat, slaat hij ook gelijk écht heel hard, waardoor het heel moeilijk kan zijn om hem te stoppen", doelt Nadal op de mokerslagen van Wawrinka, die in de halve finales Andy Murray er uiteindelijk murw mee beukte.

"Als hij agressief speelt is hij gevaarlijk, dus ik moet zijn kansen zoveel mogelijk limiteren. Ik zal agressief spelen omdat ik niet wil dat hij de controle krijgt, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan", aldus de Spanjaard, die in zes wedstrijden op het Parijse gravel nog altijd geen set verloor. 

"Ik kom hier niet om geschiedenis te schrijven met die tiende titel, negen eindzeges is al meer dan goed." Nadal won vijftien van de achttien onderlinge ontmoetingen, maar Wawrinka won de helft van de vorige zes keer dat ze tegenover elkaar stonden, waaronder de Australian Open-finale van 2014, waar de Zwitser zijn eerste Grand Slam pakte. 

De finale in Parijs zal rond 15.00 uur van start gaan en is live te zien op NPO1 en Eurosport 1.