Advocaat: "We gaan voor eerste plaats"

Dick Advocaat wil zo snel mogelijk een nieuw strijdplan opstellen om alsnog het WK 2018 te bereiken na de winst van Zweden op Frankrijk.

Frankrijk is de eerstvolgende tegenstander van Oranje in de WK-kwalificatiereeks. De Fransen verloren met 2-1 van Zweden door een late goal van Ola Toivonen. "Dit betekent dat we nu voor de eerste plaats moeten gaan", zegt Advocaat tegen NOS.

"Er was in ieder geval veel strijd en beleving", aldus de bondscoach over de interland tegen Luxemburg (5-0 winst). "Laat het publiek zien wat je graag wil, zei ik tegen de spelers. Dat hebben ze getoond. We hadden er meer mogen maken dan vijf. Had ook leuk geweest voor het publiek. Maar ik ben tevreden over het elftal."

Advocaat gunde Wesley Sneijder zijn recordinterland en vond dat de middenvelder ook tegen Luxemburg liet zien waarom hij in Oranje hoort. "Z’n passing blijft van uitzonderlijke kwaliteit. Zolang dat kan moeten we ervan profiteren. Hoelang hij nog kan spelen moeten we afwachten, want in de laatste fase van de wedstrijd zat hij er doorheen."

Oranje lijkt weer helemaal op het goede spoor na drie zeges op rij. "Ik kan natuurlijk alle eer naar de staf toe trekken, maar de spelers hebben zelf heel goed begrepen dat een wedstrijd zoals tegen Bulgarije niet kan. Daarin hadden we totaal geen uitstraling", vindt Advocaat.

"Het belangrijkste is dat spelers het gevoel hebben dat ze het kunnen. Ik bekijk het per wedstrijd en vind het leuk om te doen. We weten hoe belangrijk het is om zo’n belangrijk toernooi mee te maken, dus daar gaan we voor."