Zes medailles op EK roeien voor Nederland

De Nederlandse roeiers hebben op het EK roeien in het Tsjechische Racice vier zilveren en twee bronzen medailles gewonnen. Olympisch kampioene Ilse Paulis pakte met haar nieuwe roeipartner Marieke Keijser het zilver in de lichte dubbeltwee.

Het nieuwe koppel wist zich pas na de herkansingen te plaatsten voor de finale van de lichte dubbeltwee. In de finale was Polen veel te sterk voor Nederland. De Poolse boot was vier seconden sneller dan Nederland. De Britten werden derde in de race. "Dit was het hoogst haalbare'', aldus Paulis na de race.

Ook de vrouwendubbelvier pakte een zilveren plak. Net als op de EK van 2015, de WK van 2015 en de Olympische Spelen van 2016 was de Duitse vier te sterk voor de Nederlandse boot.

De dubbeltwee wist ook een zilveren medaille te winnen. Halverwege de race lag Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg nog op een vijfde plaats, maar dankzij een inhaalrace werd de Nederlandse boot nog tweede achter Tsjechië

Ook was er zilver voor de vrouwen-acht. De Nederlandse dames moesten alleen Roemenië voor zich laten. De Roemeense dames waren in Rio op de spelen al derde. Bij Nederland was de boot op vijf plaatsen gewijzigd.

Bij de mannnen-acht werd het brons behaald. In de finale was Duitsland te sterk en ook de Polen bleef Nederland voor.

Zaterdag wonnen de vier-zonder-stuurvrouw al het brons.