Van Barneveld - Taylor: "El Clasico komt eraan"

Het is misschien wel dé klassieker in de dartswereld: Raymond van Barneveld tegen Phil Taylor. Vrijdagavond staat het duel op het programma op het wereldkampioenschap van de PDC. De inzet is een plek in de halve finales.

De sportieve rivaliteit tussen de twee is al bijna twintig jaar oud. Taylor won twee wereldtitels bij de meer traditionele bond BDO - waar de Embassy/Lakeside het WK is - en domineerde vervolgens jarenlang bij profbond PDC. Van Barneveld won vier keer bij de BDO, maar maakte in 2006 de overstap naar de andere bond. Zo zou hij eindelijk regelmatig tegen Taylor kunnen spelen, die hem in 1999 in de 'match of the century' nog vernederde. Ook in 2005 ging de Nederlander twee keer onderuit tegen The Power.

Van Barneveld's carrière bij de PDC begon op briljante wijze. Op het WK haalde hij gelijk de finale, waarin hij het op Nieuwjaarsdag 2007 uitgerekend tegen Taylor op moest nemen. Het werd een van de spannendste finales ooit: bij 6-6 in sets en 5-5 in legs moest een beslissende leg gespeeld worden om de wereldkampioen aan te wijzen. Taylor kreeg 148 niet uit en zag Van Barneveld vervolgens met dubbel 20 de wereldtitel pakken. 

Twee jaar later stonden de twee weer tegenover elkaar in de finale, maar dit keer was Van Barneveld kansloos: 1-7. Tussen 2008 en 2014 won de Nederlander maar twee keer, toevallig beide keren in hetzelfde weekeinde in Spanje. In de halve finale van de Premier League 2014 won Van Barneveld weer eens, maar in de halve finales van de WK's van 2012 en 2015 was Taylor de beste. Dit jaar stonden de twee vier keer tegenover elkaar: beiden wonnen één keer in de Premier League, Taylor won op de World Cup en de UK Open. 

Het staat inmiddels 56-16 voor Taylor, met vier gelijke spelen in de Premier League. Van Barneveld lijkt vrijdag een kans te hebben om daar wat aan te veranderen, want hij speelt uitstekend. Taylor liet na zijn eersterondepartij weten 'iets nieuws' te hebben, maar verklapte zijn geheim niet. Tegen Kevin Painter was hij vervolgens kwetsbaar, maar tegen Huybrechts was de Engelsman weer sterk.

Vrijdagavond is het de beurt aan de Klassieker van het darts. De avondsessie begint om 20.00 uur met Michael van Gerwen tegen Daryl Gurney, waarna Van Barneveld en Taylor het podium betreden.