Laatste goud Spelen naar basketballers VS

De laatste gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is naar het Amerikaanse basketbalteam gegaan. De uit NBA-spelers bestaande selectie had in de finale geen kind aan Servië, dat met 96-66 aan de kant werd gezet.

In een alles behalve vol en sfeervol Carioca Arena mocht Servië één kwart lang hopen op een goed eindresultaat. Vlak voor het eind van dat kwart namen de Amerikanen, gecoacht door Mike Krzyzewski, een lichte voorsprong van vier punten, wat het einde inluidde voor de kansen van Servië.

Servië had in het groepsduel met de VS nog indruk gemaakt en verloor slechts met drie punten verschil, maar dat resultaat zat er na het eerste kwart helemaal niet meer in. Onder aanvoering van Kevin Durant werd het gas erop gezet door de NBA-'sterren' en gedurende twee kwarts werd de voorsprong uitgebouwd naar 79-43 en was de vijftiende olympische titel voor Amerika eigenlijk al een feit.

In het laatste kwart mochten de in opspraak geraakte Draymond Green en Harrison Barnes ook nog in actie komen bij de Amerikanen. Het leverde echte niet het nog gewenste spektakel op, sterker nog; de finale ging als een nachtkaars uit.

Het leverde uiteindelijk een 96-66 eindstand op en daarmee de derde olympische titel op rij voor de Amerikanen. Carmelo Anthony was als enige bij al die drie laatste titels aanwezig en is ook de meest scorende Amerikaan geworden op de Olympische Spelen.