Ritzege Pantano in Tour

De vijftiende etappe in de Tour de France, van Bourg-en-Bresse naar Culoz, is gewonnen door Jarlinson Pantano. De Colombiaan van IAM Cycling was zijn medevluchter Rafal Majka te snel af. De Pool is wel de nieuw drager van de bolletjestrui. Christopher Froome behield het geel.

Vanuit de start was het onrustig en diverse renners probeerden tevergeefs op avontuur te gaan. Zakarin en Majka wisten wel een gaatje te slaan. Achter de twee een groep van zo'n 25 man met onder meer Nibali, Slagter, Van Baarle, Tom Dumoulin en Clement. Die groep wist Zakarin en Majka bij te halen. De groep kreeg de zegen van het peloton en bouwde een maximale voorsprong op van nabij de zeven minuten.

Dylan van Baarle ontsnapte vervolgens uit de kopgroep. Dumoulin reed vervolgens vrij eenvoudig naar hem toe. Dumoulin vond het niet snel genoeg gaan en reed bij zijn landgenoot weg. Nibali was inmiddels ook weggesprongen, kreeg Jarlinson Pantano en Alexis Vuillermoz mee, en probeerde zich bij Dumoulin aan te sluiten. Vlak voor de eerste beklimming van de Grand Colombier wisten de drie zich bij Dumoulin aan te sluiten. De rest van de oude kopgroep zat er niet ver achter.

Pozzovivo moest al vrij snel tijdens de beklimming weer lossen en een deel van de oude kopgroep keerde terug. Nibali en ook Dumoulin moesten vervolgens lossen. Zeven man reden nu aan kop: Majka, Durasek, Reichenbach, Zakarin, Navarro, Vuillermoz en Pauwels. Vijf renners wisten nog aan te sluiten waaronder geen Nederlanders. Zakarin versnelde vervolgens en kreeg Majka mee. Majka was als eerste boven. Achter de twee was het Alaphilippe die als derde over de top ging op een halve minuut achterstand met net daarachter Pantano. Deze vier wisten elkaar te vinden in de afdaling. Alaphilippe kwam vervolgens ten val en omdat hij op een fiets moest wachten verloor hij veel tijd.

Majka en Pantano gingen met een kleine minuut voorsprong op de achtervolgers voor de tweede keer beginnen aan de Colombier. Achttien kilometer voor de finish reed Majka weg bij de Colombiaan. Aru en Valverde probeerden weg te rijden uit de groep met favorieten, maar echt veel ruimte kregen ze niet. Datzelfde gold even later voor Bardet. Majka was weer als eerste boven voor Pantano en Reitenbach. Dankzij een wereldse afdaling sloot Pantano weer aan bij Majka. De twee gingen strijden om de ritwinst en Pantano was Majka te snel af in de eindsprint. De groep met favorieten, waar Van Garderen uit wegviel, kwam op ruim drie minuten na Pantano over de meet.