Brexit een feit, Cameron stapt op

Verenigd Koninkrijk verlaat EU
De zon kwam zojuist op in een onafhankelijk Verenigd Koninkrijk. De Britse bevolking heeft ervoor gekozen om de Europese Unie te verlaten. Dat zeggen althans de nieuwsmedia BBC en Sky News onafhankelijk van elkaar op basis van de tot nu toe binnengekomen resultaten. Het 'Leave'-kamp heeft met nog een kleine vijf procent van de kiesgebieden te gaan met 51,8 procent van de stemmen een lichte voorsprong.

Update 9.30 uur:
De Britse premier David Cameron heeft vanochtend zijn vertrek aangekondigd. Hiermee verbindt hij als gezicht van de Bremaincampagne zijn lot aan dat van de uitslag van het referendum. Zijn positie is na het verlies onhoudbaar geworden. 

Eerder verklaarde de voorzitter van de Brexitcampagne nog te willen dat Cameron aanblijft. Als alles meezit wordt in oktober op het partijcongres een nieuwe premier gekozen. 

Pond gekelderd
De waarde van het Pond ten opzichte van de Dollar bevindt zich op het laagste punt sinds 1985. De British Pound Sterling is sinds de eerste suggestie dat het LEAVE-kamp een voorsprong heeft gekelderd. Rond 7 uur vanochtend betaalde je nog slechts €1,20 voor een Pond, waar dit gisteravond nog piekte op €1,31. 

Schotland
Alle kiesdistricten in Schotland hebben gekozen om in de EU te blijven. Dit zou de spanningen tussen Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk weer opvoeren. Schotland heeft in 2014 in een referendum nog gestemd om onderdeel te blijven, nu gaan er stemmen op voor een nieuw referendum om het Verenigd Koninkrijk te verlaten en weer lid te worden van de Europese Unie.

Leave-kamp: Independence Day
Nigel Farage, leider van UKIP, heeft eerder vannacht gezegd dat hij 'nu durft te dromen van een ochtend die opkomt in een onafhankelijk Verenigd Koninkrijk'. Ook heeft hij 23 juni uitgeroepen tot 'Onafhankelijkheidsdag'. Verder wordt er vooral opgelucht en blij gereageerd door mensen uit het Leave-kamp. Ook PVV-leider Geert Wilders is tevreden, en hij heeft het ook meteen over een Nexit.

Remain-kamp: Never wanted Magic more
Keith Vaz, MP van de Labourpartij en van het Remain-kamp: "Dit is een slopende beslissing. Een verschrikkelijke dag voor Groot-Britannië en een verschrikkelijke dag voor Europa." Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling schrijft dat ze 'er nimmer meer naar verlangde dat magie echt bestond'. Van David Cameron wordt snel een reactie verwacht.

Discussiëer verder over dit onderwerp in de Brexit-topicreeks op het forum.