Dolores Leeuwin weg bij Sinterklaasjournaal

Opnieuw vertrekt er een bekend gezicht bij het Sinterklaasjournaal. Verslaggever Dolores Leeuwin heeft de NTR laten weten dat ze stopt met het jaarlijks terugkerende programma. Een woordvoerster van de omroep heeft dit bevestigd na een bericht hierover op de opinie- en debatsite van de VARA, Joop.nl.

Leeuwin zegt in een verklaring op de site dat ze zich niet meer kan vinden in de manier waarop het programma met Zwarte Piet omgaat. Vorige week al werd bekend dat cabaretiers Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer stoppen met het Sinterklaasjournaal. Van Muiswinkel, die jarenlang de Hoofdpiet speelde, gaf aan dat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm.

"Net als bij het vertrek van Erik en Jochem vinden wij het ontzettend jammer dat Dolores heeft besloten te stoppen", reageert de NTR-zegsvrouw. "Het is aan de acteurs zelf om te bepalen of ze willen blijven." Ze bleef verder bij de brief die NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl maandag in nrc.next publiceerden, waarin ze de verandering van het donkergekleurde hulpje van Sinterklaas als "onomkeerbaar en vanzelfsprekend" omschrijven.

Dieuwertje Blok
In de verklaring op Joop.nl zegt Leeuwin dat ze nog te weinig van die verandering terug ziet.

Presentatrice Dieuwertje Blok zei vorig jaar in Trouw dat ook zij vindt dat de pieten niet meer zwart moeten zijn. Onlangs maakte de omroep bekend dat Blok de presentatie van het Sinterklaasjournaal dit jaar wel weer op zich neemt. De goedheiligman zet dit jaar voor het eerst voet aan wal in Maassluis. Burgemeester Edo Haan zei vorige week dat er vooral donkerbruine en zwarte pieten meekomen met de sint.

Dolores Leeuwin weg bij Sinterklaasjournaal
Dolores Leeuwin weg bij Sinterklaasjournaal (Foto: ANP)