Comebackzege EPO-zondaar zorgt voor woede in snelwandelwereld

In Rome stonden dit weekeinde de wereldkampioenschappen snelwandelen voor landenteams op het programma. Op verschillende afstanden werden de wedstrijden gehouden, waarbij een zege een grote toevoeging op het palmares van de winnaar is. Daarnaast is het dus ook een WK voor landenteams: de prestaties van de beste drie atleten van elk land worden bij elkaar opgeteld om zo de medailles in het landenklassement te bepalen. 

Zondag was het de beurt aan een van de koningsnummers van de atletiek: de 50 kilometer snelwandelen. Daar stond - helaas, volgens velen - een opvallende naam op de startlijst. Alex Schwazer maakte in eigen land zijn comeback na een schorsing van vier jaar. De olympisch kampioen van 2008 werd vlak voor de Spelen van 2012 positief bevonden op het gebruik van EPO. Het leverde hem uiteindelijk een straf op van bijna vier jaar, waarbij hij ook zijn toenmalige vriendin meenam. Kunstschaatskampioene Caroline Kostner gaf toe tegen dopinginspecteurs gelogen te hebben om te voorkomen dat Schwazer getest zou worden. 

Eind april was de schorsing van Schwazer dan eindelijk afgelopen en direct deed hij mee aan het WK voor landenteams. Dat ging - wederom, helaas, volgens velen - bijzonder goed voor de Italiaan. Al snel maakte hij deel uit van een kopgroep, waarna hij zich losmaakte en met een enorm vertoon van macht naar de zege liep in een sterke tijd van 3 uur en 39 minuten. 


Jared Tallent, volgens velen de échte winnaar van de wedstrijd in Rome (Foto: Getty)

Dat leverde al tijdens de race flink veel boze reacties op. Wereldrecordhouder Yohann Diniz, zelf niet van de partij, liet via Twitter weten Schwazer een slechte man te vinden. "Schwazer is terug, bijzonder slecht nieuws voor onze sport!", aldus de Fransman. Ook de Canadees Evan Dunfee, fervent tegenstander van lui als Schwazer, liet zich flink gaan. "Dit is godverdomme een schande. Acht jaar of meer aan EPO en bloeddoping in dat lichaam van hem, natuurlijk kan hij deze shit uithalen nu", gooide hij het internet op toen bleek dat Schwazer richting de winst liep.

Tweevoudig olympiër Colin Griffin uit Ierland liet zich eveneens horen: "Schwazer gaat gewoon verder waar hij vier jaar geleden gebleven was. Fantastisch dat de Italiaanse atletiekbond hem zo gesteund heeft tijdens zijn schorsing", klonk het sarcastisch. Griffin doelde op een door de nationale bond georganiseerde 'testwedstrijd', waarin Schwazer liep terwijl hij nog geschorst was en waarmee de internationale regels dus ogenschijnlijk overtreden werden. 

De Australiër Chris Erickson, ook tweevoudig olympiër, was zwaar teleurgesteld met het feit dat Schwazer van de partij was in Rome en zelfs de zege pakte. "Ik ben op dit moment zo ongelooflijk gedesillusioneerd in mijn sport. Goed werk van de Italiaanse atletiekbond om ons allemaal met deze schande op te zadelen."

Het hielp niet bepaald mee dat uitgerekend de Australiër Jared Tallent tweede werd. Het verhaal van de carrière van Tallent lijkt te zijn dat hij altijd en overal verslagen wordt door iemand die óf gepakt wordt op doping óf al gepakt is geweest op doping. Zo werd Tallent op de Spelen van 2008 tweede achter Schwazer, waarna hij in 2012 de Rus Sergey Kirdyapkin voor zich moest dulden. Laatstgenoemde zag zijn medaille onlangs definitief afgenomen worden en dus is Tallent officieel olympisch kampioen, maar de Australiër heeft nog nooit zijn volkslied voor hem horen spelen bij een dergelijke wedstrijd. 

Ook dit keer moest Tallent dus genoegen nemen met de tweede plek, wederom achter veroordeeld EPO-zondaar Schwazer. Om het er allemaal nog eens in te wrijven had de Italiaan na afloop het lef om het volgende zinnetje uit zijn strot te krijgen: "Doping heeft mij meer gekost dan wie dan ook". Dat Tallent hem geen klap verkocht heeft mag dan ook gerust een wonder heten. 

Er moet overigens bij vermeld worden dat Schwazer niet alleen onder concurrerende landen niet al te populair is. "Ja, iedereen haat die gast, zelfs zijn eigen teamgenoten", liet een van de snelwandelaars aan FOK!sport weten. "Matteo Giupponi werd vandaag achtste, maar was slechts de vierde Italiaan en zal de andere drie - inclusief Schwazer - de drie olympische startbewijzen zien krijgen. Denk je dat hij ook maar op enige wijze goede gevoelens richting die lul heeft? Iedereen in de snelwandelwereld haat Alex", klonk het in stevige taal. 

Dunfee was sowieso not amused tijdens het uitreiken van de medailles. "Ik ben zojuist de prijsuitreiking uitgetrapt omdat ik niet aardig deed. Ofzo. Weet je wat niet aardig is? Twee gouden medailles jatten van Jared", liet hij via Twitter weten.