Nederland stijgt op World Press Freedom Index

Nederland is dit jaar gestegen naar de tweede plek van de jaarlijkse World Press Freedom Index. Het haalde dit jaar Noorwegen en Denemarken in en moet nu alleen nog Finland voor zich dulden op de lijst die de persvrijheid van 180 landen monitort.

Dat Nederland is gestegen is vooral te danken aan de grote mate van vrijheid van de media en het vrijelijk mogen uiten van satire. Het enige puntje waar de opsteller van de lijst, Reporters Sans Frontières, iets op aan te merken heeft is dat er in de Tweede Kamer niet zonder toestemming mag worden gefilmd.

Onderaan de lijst staan zoals gebruikelijk de wat minder 'vrije' landen als het gaat om persvrijheid. En voor het achtste jaar op rij staat Eritrea stevig onderaan en daar lijkt voorlopig nog weinig verandering in te komen. De Eritrese dictatoriale president Issayas Afeworki benadrukte recentelijk nog dat er geen intentie is om die laatste plaats te verlaten; "Wie denkt dat er democratie in dit land komt kan lekker verder blijven dromen". Ook Polen is door de nieuwe mediawet flink gezakt met 29 plaatsen en is nu terug te vinden op plaats 47.

Met het oppakken van de Nederlandse journaliste Ebru Umar is het niet meer dan logisch om naar de plek die Turkije bezet op de lijst te bekijken. Zij is namelijk niet de enige die te maken heeft gehad van het authoritaire regime van president Recep Tayyip Erdogan. Meerdere kranten zijn de afgelopen jaren binnengevallen na kritiek op het beleid en regelmatig worden er journalisten vastgezet. Het land is terug te vinden op plaats 151

Er zijn natuurlijk ook nog positieve stijgers in de lijst, zo is uitzondering in de regio Costa Rica liefst tien plekken gestegen en op plaats 6 terecht gekomen. Ook Sri Lanka is mede dankzij hervormingen door de nieuwe president op weg naar boven en bezet nu de 141e plek. Grootste stijger is Tunesië, dat dankzij de Arabische Lente wat vrijheden erbij heeft gekregen. Al worden er nog steeds met enige regelmaat journalisten opgepakt, alleen zelden vervolgd en is er sprake van een hoge mate van zelfcensuur.