Nieuw bewijs voor bestaan van planeet X.

Wetenschappers zeggen nieuw bewijs gevonden te hebben voor het bestaan van planeet X, een negende, nog niet ontdekte planeet in ons zonnestelsel. Een object met een onregelmatige baan in de Kuipergordel, zou het nieuwe bewijs zijn. De enige mogelijke verklaring voor deze vreemde baan is de aanwezigheid van een planeet, volgens de onderzoekers.

Planeet X zou zich aan de rand van ons zonnestelsel bevinden en 10.000 tot 20.000 jaar doen over 1 elliptisch rondje rond  de zon. De nieuwe planeet zou, net zoals de planeten Neptunus en Uranus, een ijsklomp zijn. De onderzoekers schatten dat hij een massa heeft van 10x de massa van de aarde.

De planeet werd nog niet echt gezien. Ontdekkers Mike Brown en Konstantin Batygin leidden het bestaan ervan af van de banen van recent ontdekte dwergplaneten in de Kuipergordel. De onregelmatigheden in die banen zijn alleen te verklaren door de zwaartekrachteffecten van een groter object dat nog verder weg ligt.

De NASA benadrukt dat er geen rechtstreekse observaties zijn en dat het bestaan van deze planeet puur theoretisch en hypothetisch is. De planeet bevindt zich zo ver van de zon dat de kans bestaat dat het gereflecteerde licht niet met bestaande technieken geobserveerd kan worden. Vandaar dat astronomen op zoek zijn naar meer theoretische bewijzen voor het bestaan van de planeet.