Hockeyers moeten 2 seconden overspelen
We schrijven zondag 6 maart 2016, 14.30 uur, een wedstrijd in de derde klasse van het Nederlandse hockey. Een keeper van MHC De Dommel staat tegenover een speler van DDHC uit Raamsdonksveer. Wat staat er te gebeuren? Eén strafbal. Als het fluitsignaal van de scheids heeft geklonken zal de bal erin gaan. Of niet. Wedstrijd afgelopen. Uitslag? 5-5. Of 5-4.
Wellicht vraag je je af: waar gaat dit over? Die vraag is legitiem. Diederik Claassen, coach van MHC De Dommel uit Sint-Michielsgestel, legt het uit. "Ergens in de zevende of achtste wedstrijd (8 november, red.) van het seizoen, spelen we tegen directe concurrent DDHC. De punten onderin zijn duur. We staan 1-0 voor en na 10 minuten krijgen we een strafbal tegen."
Tot nu toe niets aan de hand. Maar dan gebeurt er iets waar spelregelfans hun vingers bij af kunnen likken. Claassen: "De scheids vraagt, zoals het hoort: 'Keeper klaar?' waarop onze keeper bevestigt. Vervolgens: 'Speler klaar?' Maar in plaats van te bevestigen, doet de speler van DDHC iets anders. ‘Hij pusht de strafbal binnen. Nog voor er een fluitsignaal heeft geklonken."
Tja, en wat moet de scheids dan beslissen? Claassen heeft zich grondig verdiept in deze spelregel. "In het verleden was het zo dat de scheidsrechter de bal dan uit gaf, of de bal er nou inging of niet. Maar tegenwoordig is het zo dat als de bal mis is, dan vervolgt het spel alsof de bal uit was. Zit de te vroeg genomen strafbal echter, dan moet die worden overgenomen."
"En wat besloot de scheidsrechter? Uit, geen doelpunt. Goed voor ons dus, maar niet terecht. Daarover zijn wij en uiteraard de tegenstander het roerend eens." Goed, de wedstrijd gaat door. "Wij komen op 4-2, maar DDHC komt knap terug tot 4-4. Wij krijgen een strafcorner en het laatste fluitsignaal heeft al geklonken, dus daarna is de wedstrijd voorbij. De bal gaat erin. Prachtige 5-4 overwinning en belangrijk: drie punten in de strijd tegen degradatie."
Maar daarmee is de wedstrijd dus nog niet gespeeld. Er is protest ingediend en de protestcommissie heeft besloten: "De strafbal moet worden overgenomen." En zo zal geschieden. Op 6 maart, een week voordat deel twee van de competitie in grote delen van het land weer van start gaat, staan beide teams dus weer tegenover elkaar, althans… "Ja, ik weet niet of wij allemaal in tenue op het veld moeten gaan staan. En ik weet ook niet of bij ons dezelfde keeper en bij hen dezelfde strafballennemer er weer moeten staan."
Maar het gaat gebeuren. "In 2 seconden wordt bepaald of we gelijkspelen of winnen. Heel bijzonder. Ik was er eerst ook wel boos over, maar nu kan ik er wel om lachen", zegt Claassen. "We gaan er nog wel gewoon een oefenpotje van maken, anders moeten ze voor alleen een strafbal deze kant op rijden."