McLaren weet niet wanneer het weer zal winnen

Het was op een late novemberdag in 2012 toen Jenson Button zijn handen hoog de lucht in stak. Hij was het die zojuist de seizoensfinale op zijn naam had weten te schrijven in diens ultrarappe McLaren. Het team ging daardoor met een goed gevoel de winter in, maar dat gevoel was niet terecht. Sindsdien won het op Ferrari na meest geroemde Formule 1-team helemaal niets meer. Liefst drie jaar en 57 races lang zag McLaren knarsentandend toe hoe andere teams de zeges aaneen regen. In die periode werd longtime partner Mercedes gedropt en vervangen door oude liefde Honda.

Na het rampjaar 2015 lijkt nieuw succes echter nog altijd heel ver weg, en ondanks de presentatie van de volgens McLaren innovatieve MP4-31, heeft teambaas Ron Dennis nog geen idee wanneer het team nu eindelijk eens zijn 183e zege zal gaan boeken. "Ook nu we ons tweede jaar met Honda in gaan, hebben we maar één ambitie," stelt Dennis. "En dat is om ons team dusdanig te onwikkelen dat we weer gaan winnen. Maar we doen geen voorspelling over wanneer we weer zullen winnen." 

Maandag zal Jenson Button de MP4-31 voor het eerst de sporen geven tijdens de eerste testdag van het jaar in Barcelona. De oud-wereldkampioen ziet ernaar uit. "Alle coureurs hebben de winterbreak nodig," begint Button. "Maar ik heb er ontzettend veel zin in om het 2016-seizoen te beginnen." Button geeft aan veel positieve energie te voelen op McLaren's technology centrum in Woking en benadrukt dat hij meent dat de nieuwe wagen er gelikt uit ziet. Toch blijft de ervaren Brit realistisch over McLaren's kansen komend jaar. "Ik ben niet overdreven positief want daarvoor is F1 te onvoorspelbaar. Maar van wat ik tot nu toe gezien heb, ziet het aerodynamische pakket er fantastisch uit. Ik heb er zin in om de nieuwe innovaties deze week te gaan testen."  

Maar hoe goed het aerodynamische pakket ook zal zijn, de grootste vooruitgang zal geboekt moeten worden op het vlak van de motor. Geruchten zingen inmiddels alweer rond dat ook de 2016-Honda onbetrouwbaar zou zijn, maar de Japanners zelf hebben dat inmiddels tegengesproken en noemen de geruchten 'speculatief.' Wel geven ze aan niet precies te weten waar ze nu staan met hun motor. "We weten niet precies hoever we zijn totdat we de komende twee testsessies hebben gedaan," zegt topman Yasuhisa Arai. "Onze focus ligt de komende dagen op het testen van de balans van de MP4-31 en de power unit, en dan specifiek het ERS-systeem."