Topresultaat skeletonster Bos in Innsbruck

Skeletonster Kimberley Bos heeft op de baan van Innsbruck-Igls het beste Nederlandse resultaat ooit gehaald in de Intercontinental Cup, het niveau onder de World Cup. De 22-jarige Edese kwam op de lastige baan tot een knappe vijfde plek in een deelnemersveld met een flink aantal World Cup-atletes.

De competitie in Innsbruck - de vijfde in de Intercontinental Cup dit seizoen - begon voor Bos zelfs nóg beter. Na de eerste run stond de jonge Nederlandse op een zeer verrassende tweede plek: alleen de Russische wereldtopper Elena Nikitina was ruim sneller dan de rest. De verschillen waren wel klein, want binnen twee tienden van Bos bevonden zich World Cup-atletes Yulia Kanakina uit Rusland, Lelde Priedulena uit Letland, - de nummer vijf in de Word Cup - de Amerikaanse ex-wereldkampioene Katie Uhlaender, diens landgenote Megan Henry en het Duitse toptalent Anna Fernstädt. 

In de tweede run kon Bos haar podiumpositie net niet vasthouden, met een achtste tijd in de tweede run zag de Nederlandse Priedulena en het Amerikaanse duo Uhlaender en Henry langszij komen. Op een ongenaakbare Nikitina na hield ze de rest wel van het lijf, waardoor Bos met een ijzersterke vijfde plek het tweede deel van het seizoen begint. Door de gescoorde punten worden haar kansen een stuk groter om aan het einde van het seizoen in de top-35 van de wereldranglijst te staan, wat zou betekenen dat naast de Nederlandse World Cup-deelneemster Joska le Conté ook Bos naar het WK zou mogen. Nooit eerder deden twee Nederlanders mee aan het WK skeleton.

Vrijdag gaat om 09.00 uur 's ochtends de tweede wedstrijd in Innsbruck van start, waar Bos haar topresultaat nog eens hoopt te herhalen. De resultaten worden overigens wanneer mogelijk direct na de wedstrijd geplaatst op de Facebookpagina van Bos' fanclub.