F1-teams moeten vrijdag bandenkeuze Australië doorgeven

Het Formule 1-seizoen 2015 is nog maar net afgelopen en de auto's voor volgend jaar moeten nog worden gebouwd, maar de teams moeten vrijdag al hun bandenkeuze voor de Grand Prix van Australië door gaan geven. Dit is een gevolg van nieuwe regels die de renstallen vrije keuze voor tien van hun dertien bandensets geven.

Leverancier Pirelli zal twee setjes banden voor de race bepalen en een setje voor de kwalificatie meenemen, maar de teams mogen twee compounds voor de tien andere setjes uitkiezen. Dit geeft hen de mogelijkheid om of te kiezen voor de behoudende hardere compounds of juist voor zacht rubber om een meer aanvallende strategie te hanteren.

De teams moeten bij Europese races acht weken tevoren aangeven welke compounds ze kiezen, bij overzeese wedstrijden is dit veertien weken. De Grand Prix van Australië wordt in het weekend van 18 tot en met 20 maart verreden, wat betekent dat de renstallen komende vrijdag al de keuze moeten doorgeven. Voor Bahrein zal dit op of voor 24 december moeten zijn.

Getest met de 2016-auto's wordt er pas in februari in Barcelona, waardoor de Formule 1-teams hun keuze moeten baseren op de eerste computersimulaties van de nieuwe auto. Voor de rest tasten ze in het duister.

F1-teams moeten vrijdag bandenkeuze Australië doorgeven (Pro Shots / Marca)
F1-teams moeten vrijdag bandenkeuze Australië doorgeven (Pro Shots / Marca)