Goed is niet goed genoeg voor 'Blade Babe'

Marlou van Rhijn wil natuurlijk vlammen op haar protheses tijdens de komende wereldkampioenschappen atletiek voor gehandicapten in Qatar, maar ze kijkt nog meer uit naar de EK atletiek van de valide atleten volgend jaar in Amsterdam. "Voor het eerst zullen paralympische nummers deel uitmaken van het EK-programma. De beste sprinters van Nederland allemaal bij elkaar op één toernooi: Dafne Schippers, Churandy Martina en Marlou van Rhijn. Ik zie dat als echte vooruitgang van de paralympische sport."

Van Rhijn, ook wel Blade Babe genoemd, is een grote mevrouw in de paralympische sport. De 23-jarige atlete uit Monnickendam is een van de snelste gehandicapten ter wereld en zelfs de allersnelste als de visueel beperkte atletes niet meegerekend worden. Op haar kunststof blades is ze regerend paralympisch kampioene op de 100 meter en wereldkampioene op 100 en 200 meter in de klasse T44. Het invloedrijke sportmerk Nike koos Van Rhijn vorig jaar tot een van de gezichten in de wereldwijde reclamecampagne 'Just do it'. Ze was de eerste Nederlandse sportvrouw die die eer ten deel viel. "Het was bijzonder eervol. Ik vond het een baanbrekende campagne, omdat er bewust niet werd ingezoomd op mijn handicap, maar op mijn sport. Het ging gewoon over hard rennen."

Van Rhijn sprintte vorige maand bij de Flame Games tegen valide atleten in dezelfde race. "Dat is wel lekker, als je je kunt optrekken aan veel snellere atleten. Ik liep ook een persoonlijk record op de 100 meter. Maar het is niet mijn doel om kampioenschappen tussen de valide atleten te lopen. Ik train wel met ze en het is ook leuk om tegen ze te lopen in wedstrijden, maar niet als het om titels gaat. Ik wil vooral de paralympische sport naar een hoger plan tillen en zelf de beste paralympische atlete ter wereld zijn."

Het zou wel mooi zijn als de kampioenschappen voor paralympische atleten tegelijkertijd en op dezelfde plek worden gehouden als die van de valide, meent ze. "Het worden dan wel heel grote toernooien, maar het zou onze status ten goede komen. Daarom zie ik het echt als een vooruitgang dat we volgend jaar op de EK in Amsterdam aanwezig zijn, ook al staan er voor ons geen titels op het spel."

Eerst komt de mondiale titelstrijd in Doha van 22 tot en met 31 oktober. Van Rhijn verdedigt haar titels op de 100 en 200 meter. Ze is vorig jaar overgestapt naar sprintcoach Purcy Marte in Purmerend en zijn aanpak betaalde zich afgelopen zomer meteen uit met wereldrecords op de 100 (12,82) en 200 (25,64). "Ik wilde mijn sprintvermogen vergroten, sneller worden. De WK komen eraan en volgend jaar de Paralympische Spelen, dus goed is niet goed genoeg meer."

Goed is niet goed genoeg voor 'Blade Babe'
Goed is niet goed genoeg voor 'Blade Babe' (Foto: ANP)