Oranje wint met 2-1 bij Kazachstan

Het Nederlands elftal heeft zaterdag met een dikverdiende zege op Kazachstan (2-1) plaatsgenomen in de wachtkamer van groep A van de EK-kwalificatie. Oranje klom in ieder geval voor even naar de derde positie van de poule, die na de laatste groepsduels van dinsdag recht geeft op een felbegeerd ticket voor de play-offs.

Het wachten is nu op de uitslag van de wedstrijd tussen Tsjechië en Turkije, die zaterdagavond om 20.45 uur van start gaat. Oranje kan namelijk alleen als derde eindigen als Turkije minimaal drie punten laat liggen in de resterende duels met Tsjechië en IJsland. Nederland stuit dinsdag zelf op de Tsjechen.

Het povere Kazachstan laat zich niet vergelijken met IJsland en Turkije, de ploegen die Oranje vorige maand aftroefden. Het was echter ook de verdienste van het elftal van Danny Blind dat de thuisploeg niets in te brengen had op het glibberige kunstgras. Oranje balanceert op de rand van de afgrond in de EK-kwalificatie. Toch durfde de bondscoach het aan om maar liefst drie debutanten op te stellen en Robin van Persie aanvankelijk te passeren. De aanvaller van Fenerbahçe was volgens zijn trainer 'niet fris genoeg' voor een basisplaats in zijn honderdste interland. Hij mocht na 86 minuten alsnog invallen.

Wijnaldum

De beslissingen van Blind pakten goed uit. Virgil van Dijk heerste in het luchtruim en Kenny Tete won duel op duel. Anwar El Ghazi, de derde debutant, bereidde na 33 minuten de openingstreffer van Georginio Wijnaldum voor (0-1). De rechtsbuiten verzuimde na acht minuten zelf met het hoofd te scoren. Memphis Depay mocht zich aanrekenen dat hij een splijtende pass van Daley Blind niet met de openingstreffer beloonde.

Nederland incasseerde in de warming-up een tegenvaller toen doelman Jasper Cillessen zich met een rugblessure in de overvolle ziekenboeg meldde. Zijn vervanger Tim Krul werd totdat hij na 81 minuten geblesseerd uitviel nauwelijks op de proef gesteld door Kazachstan, de nummer 142 van de wereldranglijst. Hij werd vervangen door Jeroen Zoet, die eveneens debuteerde. Zo eindigde Oranje met een defensie met maar liefst drie debutanten. Bruma (11 interlands) en Riedewald (1) hadden voor aanvang van het duel gezamenlijk twaalf landenwedstrijden achter hun naam staan.

Met de aanvoerdersband om zijn bovenarm Wesley Sneijder besliste de wedstrijd na vijftig minuten met een bekeken schot. De 118-voudig international kuste de trouwring van zijn hoogzwangere vrouw Yolanthe, die woensdag is uitgerekend. Oranje verzuimde verder uit te lopen en zag Islambek Koeat in de slotseconde nog voor 1-2 zorgen.

Oranje wint met 2-1 bij Kazachstan
Oranje wint met 2-1 bij Kazachstan (Foto: ANP)

Kazachstan

1 - 2

Nederland

 90+5' Kuat    33' Wijnaldum
 50' Sneijder
 
 Gele kaart: Logvinenko, (Kazachstan), Blind, Bruma, El-Ghazi, (Nederland)
 
Stadion: Astana Arena
Toeschouwers: ?
Arbiter: Turpin (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pokatilov
Engel
Malij
Smakov
Logvinenko
Soejoembajev
Dosmagambetov (Noergaliev/81)
Kuat
Islamhan (Geteriev/16)
Konysbajev
Sjtsjetkin (Chizjnitsjenko/64)
  Krul (Zoet/81)
Tete
Bruma
v.Dijk
Riedewald
Wijnaldum
Blind
Sneijder (Afellay/80)
El Ghazi
Huntelaar (v.Persie/87)
Depay