Rusland erkent uitspraak over Greenpeace niet

Rusland legt het vonnis van het Permanente Hof van Arbitrage over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise naast zich neer. Moskou liet dinsdag weten dat het de autoriteit van het hof in de zaak niet erkent. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde bovendien dat het vonnis "aanzet tot niet-vreedzaam protesteren op zee".

Het in Den Haag gevestigde hof bepaalde maandag dat Rusland in 2013 het internationale recht overtrad toen het de Arctic Sunrise enterde en de dertig bemanningsleden vastzette. De Russen hadden Greenpeace volgens het hof moeten laten begaan. De actie van de milieuorganisatie tegen olieboringen viel onder het eeuwenoude beginsel van de vrijheid van de wereldzeeën, redeneren de rechters. De Russische regering moet een schadevergoeding betalen. Het bedrag is nog niet vastgesteld.

Rusland is overigens wel een van de vele landen die zijn aangesloten bij het hof. Bij arbitrage is het normaal gesproken zo dat twee partijen hun geschil voorleggen aan een onafhankelijke instantie en zich neerleggen bij de uitspraak.

Rusland erkent uitspraak over Greenpeace niet
Rusland erkent uitspraak over Greenpeace niet (Foto: ANP)