Air France veegt Israël van de kaart
Foutje(?) bij Air France. Een reiziger van de noodlijdende maatschappij zette een wel heel opmerkelijk plaatje op zijn facebookpagina: een vluchtplan over het Midden-Oosten waarbij Israel letterlijk van de kaart geveegd was.
In de Arabische wereld is het vrij gebruikelijk dat er kaarten op het journaal of in de schoolboeken verschijnen waarop het landje Israël ontbreekt. Vaak staat hiervoor in de plaats een gebiedsaanduiding, namelijk 'Palestina'.
Een kritische lezer zou zomaar kunnen denken dat Air France partij kiest door bij het vluchtplan Israël en/of Tel Aviv niet te vermelden, dit terwijl 'Gaza' en 'Westbank' wel zichtbaar waren. Een oplettende passier plaatste hiervan een foto op zijn facebookstatus, iets dat snel werd opgepikt door het Simon Wiesenthal Center.
De joodse mensenrechtenorganisatie stuurde een boze brief naar de KLM-partner, waarin het zich hardop afvraagt of Air France soms bezweken is aan de druk van het BDS, een invloedrijke antisemitische club die als doel heeft Israël te delegimitiseren en, waar het even kan, producten uit het land te laten boycotten. Het Simon Wiesenthal Center wil van de Fransen weten of het zijn steun aan het BDS laat zien door Israël maar van de kaart te halen.
Air France heeft intussen een sputterend antwoord gegeven. Als we de luchtvaartmaatschappij moeten geloven is de oorzaak de schaal van de kaart en hadden ze wat problemen met het beeldscherm. Een 'technische oorzaak' die inmiddels verholpen is. Verder betreuren de Fransen het incident, zoals ze dat zelf noemen.
Dit soort 'incidenten' is niet nieuw te noemen. Eerder overkwam exact hetzelfde een dochtermaatschappij van British Airways. Ook zij schreven deze gebeurtenis toe aan een technisch mankement. En nu we toch op het Britse eiland zijn aangeland: uitgever van schoolboeken HarperCollins is het eveneens gelukt hetzelfde foutje te maken. Hoewel, foutje... HarperCollins was iets eerlijker in zijn reactie. Volgens de uitgever zou het weergeven van Israël op de atlas onacceptabel zou voor bepaalde klanten uit het Midden-Oosten.
Ook de Nederlandse uitgever Noordhoff heeft wel eens opzichtig partij gekozen kritiek gehad op de inhoud van schoolboeken.
— The Jewish Chronicle (@JewishChron) 4 augustus 2015
Oeps!