'Windows 10 vist naar privégegevens'

De Consumentenbond stelt dat consumenten die waarde hechten aan hun privacy beter niet Windows 10 met de standaardinstellingen kunnen installeren. Bij de installatie van Windows 10 worden standaard veel privacyonvriendelijke opties aangezet.

Microsoft heeft bijvoorbeeld Cortana in Windows 10 gestopt, een soort persoonlijke assistent. Deze zit nog niet in de Nederlandse editie, maar de opties die het programma bevoegdheden geeft staan desalniettemin standaard aan. Alles wat er getypt wordt en door de gebruiker wordt gesproken, wordt naar Microsoft verstuurd om de gebruiker te kunnen "assisteren".

Andere in het oog springende privacyonvriendelijke instellingen die standaard worden ingeschakeld zijn ook niet te missen. Ieder programma krijgt toegang tot een uniek reclame-ID en het verzamelen van locatiegegevens staat aan. Apps mogen hiervan vervolgens gebruikmaken. Daarnaast wordt bij het inloggen met een Microsoft-account applicaties toegang verschaft tot de naam van de gebruiker en de profielfoto.

De Consumentenbond heeft een stappenplan gemaakt om Windows 10 privacyvriendelijker te maken. Als de gebruiker zeker wil zijn van zijn privacy, kan er gekeken worden naar vrije alternatieven voor Windows. De meeste GNU/Linux-distributies maken geen inbreuk op de privacy van gebruikers. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar Trisquel, een volledig vrij alternatief voor Windows met geen enkele vorm van gesloten software.