'Windows 10 vist naar privégegevens'
De Consumentenbond stelt dat consumenten die waarde hechten aan hun privacy beter niet Windows 10 met de standaardinstellingen kunnen installeren. Bij de installatie van Windows 10 worden standaard veel privacyonvriendelijke opties aangezet.
Microsoft heeft bijvoorbeeld Cortana in Windows 10 gestopt, een soort persoonlijke assistent. Deze zit nog niet in de Nederlandse editie, maar de opties die het programma bevoegdheden geeft staan desalniettemin standaard aan. Alles wat er getypt wordt en door de gebruiker wordt gesproken, wordt naar Microsoft verstuurd om de gebruiker te kunnen "assisteren".
Andere in het oog springende privacyonvriendelijke instellingen die standaard worden ingeschakeld zijn ook niet te missen. Ieder programma krijgt toegang tot een uniek reclame-ID en het verzamelen van locatiegegevens staat aan. Apps mogen hiervan vervolgens gebruikmaken. Daarnaast wordt bij het inloggen met een Microsoft-account applicaties toegang verschaft tot de naam van de gebruiker en de profielfoto.
De Consumentenbond heeft een stappenplan gemaakt om Windows 10 privacyvriendelijker te maken. Als de gebruiker zeker wil zijn van zijn privacy, kan er gekeken worden naar vrije alternatieven voor Windows. De meeste GNU/Linux-distributies maken geen inbreuk op de privacy van gebruikers. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar Trisquel, een volledig vrij alternatief voor Windows met geen enkele vorm van gesloten software.
Vergeet niet dat er steeds een hele hoop mensen bezig zijn om dat steeds weer te verbeteren,je kan een Linux Distro niet meer vergelijken met een Distro van een paar jaren geleden,net als met windows trouwens,maar daar klaag je niet over,dus waarom wel over Linux??Zeker als je LTS type neemt zit er heel veel in en wordt het zeer regelmatig geüpdatet.Meer dan in windows..
Ik hoefde helemaal niks te backuppen. W10 ging zo over W8.1 heen en toen had ik al mijn programma's en alles nog gewoon. Kon zo doorwerken. Helemaal top
Mja, je vergeet één ding. Jij hebt letterlijk overal enorm veel verstand van en bent als zodanig veruit superieur tov ons normale stervelingen.
Klopt. En dat 'helemaal gratis' maakt dat het minder functioneel is. Niets op tegen hoor, maar lightzone en lightroom zijn twee programma's die in de verste verte niet dezelfde functionaliteit of kwaliteit hebben. Maar als je alles gratis wil hebben én jouw intellect en kennis over alles bezit is Linux vast een optie.
Ja. Je kunt idd altijd mahjong met belabberde graphics spelen als GTA5 het laat afweten
En nog steeds liggen ze ver achter qua usability. Prima als dat je ding is, maar ik ga voor gemak. En als ik dan wat meer kwijt ben dan is dat maar zo. Maar ga jij vooral linux gebruiken hoor. Ik zal je niet tegen houden.
TOR staat namelijk bekend als HET pedo-netwerk, dus iedereen die daarop inlogt is per definitie meteen verdacht.
Eh...
"De Consumentenbond heeft een stappenplan gemaakt om Windows 10 privacyvriendelijker te maken. Als de gebruiker zeker wil zijn van zijn privacy, kan er gekeken worden naar vrije alternieven voor Windows. De meeste GNU/Linux-distributies maken geen inbreuk op de privacy van gebruikers. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar Trisquel, een volledig vrij alternatief voor Windows met geen enkele vorm van gesloten software."
Dit is volgens mij toch echt een Linux-advies hoor...
Dat Trisquel ziet er leuk uit trouwens. Net wat screenshotjes bekeken. Misschien eens mee spelen...
Het nieuwe normaal: Op een terrasje behandeld worden als een tyfuslijder en dankbaar zijn.
Dus dan klopt volgens jou het nieuwsbericht van je eigen redactie niet.
Zet de opties uit als je dat wilt, zet ze aan als je meer functionaliteit wilt. Voor dat laatste is verzenden van info echter écht noodzakelijk. Als user heb je in ieder geval de vrije keuze om te doen wat je zelf wilt en daarmee heeft MS wmb een enorme stap voorwaarts gezet.
En vooralsnog kan ik - hoewel ik bijzonder skeptisch was vóór de release - alleen maar positief verrast zijn door W10. Het werkt echt FOK!king heerlijk.
En al die MS trollen die die troep hier blijven verdedigen, ronduit zielig.
Dat ze niet ook voor iedere app in de appstore waarschuwen ?
1. Niet iedereen gebruikt iedere app in de app store maar 90% straks wel windows10
2.Je mag dus niet wijzen op het gevaar van bv vuurwerk zonder ook gelijk op alles wat ook gevaarlijk is te wijzen ?
Laten we alle 'waarschuwingen' van internet halen want het is alleen maar zieltjes winnen
Btw virusscanners zijn ook nep hoor ...ze willen alleen je geld die dingen doen niets
Jij hebt je gewoon laten neppen door al die fake berichten op internet, en mensen die beweren dat er zoiets als een virus bestaat willen gewoon 'zieltjes winnen '
Uiteraard
En ja, ik weet dat het een totaal ander onderwerp is. Maar zijn mening over atheisten geeft gewoon heel goed aan hoe slecht hij zijn items onderzoekt.
Daar hoef je niet 'bepaalde dingen' uit te zetten om je privacy te waarborgen.
_O_ jij bent de grootste baas op FOK!
Aller tijden :D _O_ _O_
Het gaat erom dat misbruik van die gegevens veel te makkelijk is en sinds de NSA onthullingen allang geen paranoia meer is.
a en b is hetzelfde... Het is alleen nodig voor NIEUWE functionaliteit, waar de consument niet per se op zit te wachten, de consumentenbond legt de nadruk op de nadelen, en dat is heel goed.
Dit is wel heel erg marketingpraat, en technisch niet nodig, ze kunnen ook een blacklist database uploaden naar je computer.
Wederom marketingpraat van MS, die ook al jaren geen vrije/unsigned software willen toestaan. Terwijl dat natuurlijk nog meer macht zou opleveren voor MS.
Dit is al jaren de natte droom van MS en grote software leveranciers, en zal nooit geaccepteerd worden, ik weet zeker dat de default straks weer uit staat. Dit is niet de eerste keer dat MS dergelijke dingen probeert.
http://lifehacker.com/let(...)cy-issues-1655944758
http://www.wired.com/2014/10/how-to-fix-os-x-yosemite-search/
http://arstechnica.com/se(...)ocation-search-data/
http://www.theregister.co(...)s_privacy_conscious/
zie hierboven
De betere vraag is eerder wie je met je gegevens vertrouwt. Ik ben zelf iemand die zijn gegevens zoveel mogelijk lokaal opslaat (server) en niet in de cloud. Ik ben ICT-er maar heb een gezond skepticisme over alles wat nieuw is. De cloud. Heb je een hotmail adres? Dan heb je je gegevens allang en breed doorgegeven. Gmail? zelfde. Niet per se doorgegeven, maar je gegevens staan "op het internet". Punt. Als er iets niet te vertrouwen is, is het de cloud wel. Natuurlijk is de cloud een verzameling servers met opslag, maar ik heb het over het gemiddelde vertrouwen dat ik erin heb.
Overigens, als iedereen een beetje interesse zou tonen en zijn luie hersenen een beetje aan het werk zette, zouden ze beter begrijpen hoe PC en internet werken, en trammelant beter aan zien komen. Gevolg: veel minder privacy issues. Veel lui klagen pas als ze alles op Facebook gezet hebben en daardoor bijvoorbeeld bestolen worden. Dat is pas een klinkklaar voorbeeld van het soort mensen die privacy lobbyisten proberen te beschermen. De domme meute.
Oja en Apple is de grootste schender van allemaal. Genoeg bronnen op internet, google maar wat. O shit kan niet, want misschien wordt je ID wel geassocieerd met apple...
[ Bericht gewijzigd door pmf71 op donderdag 30 juli 2015 @ 09:30 ]
Het gaat om het geheel van de opties en om z'n minst dat windows 10 allerlei dingen doet die vorige windowsversies NIET deden. De vergelijking met OSX heb je er zelf bijgehaald, de consumentenbond wil windowsgebruikers vooral op de verschillen met vorige windows versies wijzen, dat kun je onmogelijk vreemd vinden toch?
Helemaal met je eens, daarom wil je dus NIET je lokale situatie nu ook naar MS laten doorsturen toch?
Daar maakt zo goed als niemand een probleem van. Nogmaals; wil je de features niet dan zet je het uit. MS legt prima uit hoe en waar je dat kunt doen. Ik vind het geklaag hierover nogal hypocriet. Tenzij je inderdaad je hele handel hebt dichtgetimmerd, geen google/facebook/twitter e.d. gebruikt, je telefoon helemaal is dichtgetimmerd en geen apps bevat e.d. Dan heb je wel recht om te zeggen 'nee, ik sla 'm over'. In het andere geval is het gewoon selectieve verontwaardiging.
Voor de pc wacht ik nog even, eerst eens uitvogelen hoe W10 in elkaar zit. Ik ben ook maar een simpele gebruiker die de pc gebruikt voor wat facebook, muziek luisteren en youtube. Maar ik wil wel dat het een beetje goed werkt zonder dat er apps constant in de weg zitten.
Dat was inderdaad vroeger zo, maar oa sinds de onthullingen NSA is dat niet meer waar, je hoort JUIST digibeten op feestjes hierover eerder overdreven zeuren. Maar dan nog, dat het veel mensen niet zou interesseren wil niet zeggen dat de PC ook opeens meer mag gaan doorsturen en dat dat geen nieuws is en niet goed is dat de consumentenbond het onder de aandacht brengt?
Of MS het ergens uitlegt is HEEL wat anders dan als het expliciet gevraagd wordt bij opstarten en default uit staat. Elke flut app die je installeert op je telefoon vraagt je of het goed is dat locatiegegevens gebruikt worden. En zo hoort het.
Some day you shall flee, Panted and weak - Master, Passion, Greed.
Some day you shall flee, Panted and weak - Master, Passion, Greed.
Ik werk al vele jaren met Ubuntu en ik wil echt niet terug naar die ramen..
Ok!Ga ik doen!En het rapporteren staat gewoon uit!Tenzij ik ervoor kies het aan te hebben!
Vast wel!
Dan wachten we daar maar op!Omdat het kan!
Gefeliciteerd!Ik ben heel blij voor je!
Net als de opmerking alles wat je zegt en typed. Dit is alleen het geval voor Cortana. Als je Hey Cortana zegt, dan wordt alles wat je daarna zegt opgenomen en opgestuurd naar Microsoft om antwoord te geven en eventueel zoekresultaten erbij te zetten.
Als laatste voorbeeldje nog de locatie bepaling, deze kan natuurlijk uit voor vaste PC's (al is het voor de weer app wel weer handig dat je je woonplaats niet in hoeft te typen, maar dat is maar 1 malig), maar voor laptop/tablets wil je dit toch gewoon aan hebben? Is toch handig als je op vakantie bent dat je laptop dat ook weet en daardoor alle apps hierop in kunnen spelen...
Maar goed, nu ik de consumentenbond site een doorgelezen heb, hebben ze dit ietwat summier uitgelegd, maar ook voor andere besturingssystemen (zoals IOS/MAC/Android) uitleg hoe je alles uit kunt zetten (waardoor de je tel/laptop minder handig werkt). Dus ze geven wel structureel halve info dat dan weer wel. Dacht eerst dat het windows bashing was.
Als we allebei Skype of Outlook gebruiken en we hebben elkaar als contact, kan ik, zonder problemen op je wifi verbinding komen. Ik hoef er alleen maar naar je huis te gaan en ik kan direct op je netwerk zitten. Ook vanaf een afstand met een zender (pringle bus zender bijvoorbeeld).
Het overzetten van bestanden en instellingen moet bij Windows ook natuurlijk, maar gaat vrijwel automatisch bij een upgrade. Voor een niet-technische gebruiker is de switch naar linux een bijna onmogelijk proces..
Eerst na Windows 95/98, toen 2000, XP, Vista, 8(.1) en nu 10. Elke keer hetzelfde verhaal.
En al 15 tot 20 jaar bewijst de praktijk het omgekeerde. Het is gewoon niet zo. Ja, het wordt wel steeds beter en makkelijker. Maar dat worden de huidige OS'en zoals Windows 10 en OSX ook.
De andere OS'en blijven gewoon prettiger werken in de praktijk.
Je gaat ook geen markt veroveren met een OS op deze manier. Linux zou eerst écht op meerdere zaken voorop moeten lopen of echte extra's moeten bieden. Maar tot nu toe voelt een overstap naar Linux (en ik heb dat erg vaak toch geprobeerd, want je wilt wel eens wat anders, en dan niet voor en dag maar een paar maanden) toch altijd als een stapje terug.
Al is het alleen maar omdat je uiteindelijk toch altijd in vage config bestanden en op de commandline/terminal zit te kloten, je geen software kunt vinden die je specifiek nodig hebt. En als je het dan al eens in je gekke kop krijgt dat je een spel wilt spelen dan mag je booten naar Windows want dat kan eigenlijk zo goed als niet in Linux.
(om maar niet te spreken over de hoeveelheid hardware/driver issues die ik heb gehad om bv geluid of iets grafisch aan de gang te krijgen)
Maarja, het is natuurlijk een kip/ei ding. Als je OS niet populair is en niet veel gebruikt wordt dan komt er ook niet snel en veel software voor uit (bv games om maar een belangrijke te noemen). En als er geen software voor te krijgen is wat men belangrijk vind dan wordt je OS niet populair. En als ze dan al eens iets nieuws verzinnen wat helemaal 'the shit' is, dan zit dat natuurlijk ook direct in andere OS'en.
Hoe dan ook, ik ben over de jaren behoorlijk sceptisch geworden ten op zichte van Linux en ook van 'Linux evangelists'. En ik ben bang vele met mij over de jaren heen. Dat werkt ook niet echt mee.
Het grootste bewijs namelijk dat Linux het gewoon net niet is, is het feit dat we al 15+ jaar aan moeten horen hoe het wel goed is. Maar dat uiteindelijk nagenoeg geen enkele 'huis tuin en keuken' consument er gebruik van (wil) maken..
We hebben het niet over iets wat nog maar een paar jaartjes bestaat ofzo..
- Steeds meer apps werken webbased, dus draaien ook op linux
- Opkomst van niet-windows OS'en en open standaarden zijn ook goed voor Linux
- Dankzij SteamOS zijn er steeds meer games geschikt voor Linux
- All-in-one PC's worden normaler, daarmee zou de stap naar Linux makkelijker worden
- Populariteit van embedded systemen (arduino, raspberry, edison)
De belangrijkste all-in-one pc welke -enorm- is gegroeid over de afgelopen jaren is natuurlijk de laptop en ultrabook (ook even netbook). Enkele pogingen her en der is Linux daar niet op doorgebroken..
Natuurlijk is Android op Linux gebaseerd, wat dat betreft kun je wel zeggen dat op mobiel en tablets etc. Linux behoorlijk populair is
Web based is wat lastig, want dat kun je inderdaad als voordeel zien (echter elke OS heeft daar in dat opzicht baat bij). Maar tot nu toe blijkt toch wel dat de 'native' applicatie toch vaak beter werkt en meer kan dan de web based variant. Maar dat is iets wat zomaar anders kan worden in de toekomst. Echter gaat Linux hier op vooruit lopen of (toch weer..) achteraan hobbelen? Of lopen ze even vooruit en worden ze dan gelijk weer bijgehaald of ingehaald?
En dan kunnen we natuurlijk in de richting van ChromeOS kijken..
Windows 10 werkt echt super goed, alleen nog wat problemen met de edge browser maar verder werkt het echt perfect (tot nu toe).
Ik vind wel dat Microsoft meer zou moeten doen om te voorkomen dat ze dingen gaan opdringen waar niemand op zit te wachten en privacy gevoelig zijn. Wifi sense password sharing bijvoorbeeld. Ik ken niemand die dat een goed idee vind.
B-FliP Youtube Channel
Bionic - In on the Outside EP: 2-3-2012
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken