Commissie presenteert conclusies falend onderzoek moordenaar Els Borst

De commissie-Hoekstra presenteert donderdagochtend haar onderzoek naar wat er is misgegaan rond Bart van U., die wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus. Het rapport hierover wordt dan aangeboden aan de topman van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar.

De top van het OM gaf in februari opdracht tot dit onderzoek. Van U. zit sinds 12 januari vast op verdenking van het doden van zijn zus in Rotterdam. Inmiddels is door een DNA-spoor gebleken dat hij mogelijk ook te maken heeft met de gewelddadige dood van Borst (81) in februari vorig jaar.

Het OM heeft eerder laten weten dat Van U. tegen de zin van het OM nooit is behandeld voor waandenkbeelden. Hoewel hij eerder in contact kwam met justitie werd ook geen DNA-materiaal bij hem afgenomen.

Van U. had zich meerdere keren bij de politie gemeld om een gevangenisstraf uit te zitten die hij eerder van het gerechtshof in Den Haag had gekregen voor verboden wapenbezit.

In februari 2014 bijvoorbeeld stak hij vuurwerk af voor het politiebureau in Amersfoort, om de aandacht van de agenten te trekken. Hij kwam echter al vrij snel weer op straat te staan.

Hoewel er een rechterlijk bevel tot gevangenneming was, belandde hij niet in de gevangenis.