MTN-Qhubeka met vijf Afrikanen naar Tour

De Zuid-Afrikaanse wielerploeg MTN-Qhubeka debuteert volgende week met vijf Afrikaanse renners in de Ronde van Frankrijk. De ploegleiding heeft dinsdag de negenkoppige formatie gepresenteerd voor de Tour, die op 4 juli in Utrecht begint met een proloog. Kopmannen van het eerste Afrikaanse team ooit in de Franse ronde zijn Edvald Boasson Hagen, de Noor die al twee ritzeges boekte in de Tour, en Tyler Farrar. De Amerikaanse sprinter heeft in alle drie grote rondes al eens een etappe gewonnen.

De ploeg bestaat verder uit drie Zuid-Afrikanen (Jacques Janse van Rensburg, Louis Meintjes en Reinardt Janse van Rensburg) en twee renners uit Eritrea: de pas 21-jarige Merhawi Kudus en Daniel Teklehaimanot. Die laatste baarde onlangs opzien door de bergtrui te veroveren in het Critérium du Dauphiné. Nog nooit deed een wielrenner uit Eritrea mee aan de Tour. De selectie van MTN-Qhubeka wordt gecompleteerd door de Brit Steve Cummings en Serge Pauwels uit België.

Theo Bos hoopte aanvankelijk ook op een plekje in de Tourploeg, maar een zware schouderblessure voorkomt zijn debuut. De voormalig wereldkampioen op de baan kwam vorige maand zwaar ten val in de Ronde van Californië. Bij de geboren Hierdenaar schoot zijn rechtersleutelbeen uit de kom en bovendien scheurde hij enkele pezen. Bos (31) moest daarna twee operaties ondergaan en een streep zetten door zijn Tourdroom.

De Zuid-Afrikaanse ploeg gaat niet alleen op jacht naar een ritzege, maar wil tevens aandacht vragen voor kinderen in eigen land die dagelijks vele kilometers moeten lopen naar school. Onder het motto 'Bicycles Change Lives' hoopt MTN-Qhubeka geld op te halen om vijfduizend fietsen te bekostigen voor die kinderen.