Eindhoven ruimt geflopte hightech-fietsbakken

Het had een technologisch hoogstandje moeten zijn, maar het systeem van elektronische fietsenklemmen in hartje Eindhoven werd een fiasco. De gemeente ligt al jaren overhoop met de leverancier van het haperende systeem. Het gemeentebestuur liet woensdag weten dat het honderden van de 'fietsbakken' die het station en de binnenstad 'ontsieren' binnenkort laat weghalen.

De 480 bakken met de naam Velomoves hebben volgens de gemeente nooit goed gewerkt. Fietsers konden met een pasje de klem op slot doen of juist van het slot afhalen, maar regelmatig kostte dat veel moeite of lukte het helemaal niet.

Vanwege de storingen werd het systeem in 2011 buiten gebruik gesteld. Sindsdien ligt de gemeente juridisch in de clinch met de leverancier, die zich niet herkent in de kritiek. Omdat een uitspraak van de rechter lang op zich laat wachten, gaat de gemeente binnenkort zelf fietsbakken ruimen.

Een prototype van de elektronische stallingen werkte overigens prima, maar de maker daarvan kreeg de opdracht niet: een andere leverancier won de aanbestedingsronde.