Windows 10 komt 29 juli uit

De datum is bekend: op 29 juli kan iedereen met een pc die Windows 7 of 8 kan draaien en geïnstalleerd heeft staan, een gratis upgrade doen naar Windows 10. Maar ook Windows-tablets-gebruikers worden meteen verwend met het nieuwe besturingssysteem.
Later dit jaar is Windows 10 ook beschikbaar voor Xbox One, Windows-telefoons, Windows for the Internet of Things en Microsoft HoloLens.

Windows 10 heeft weer een startmenu, herkent je hoofd, laat je met Cortana praten, geeft je met Project Spartan Microsoft Edge de mogelijkheid om aantekeningen te maken op webpagina’s en vergaande integratie van pc en telefoon. Voor casual gamers  is Candy Crush al geinstalleerd. Voor gamers is de implementatie van DirectX 12 de belangrijkste reden om over te stappen. Daarnaast is Xbox Live geïntegreerd in Windows 10 en kunnen Xbox One-bezitters al hun games streamen naar de pc. Je kan dan je Xbox One-games op je pc spelen.

De officiële aankondiging van Windows 10 wordt gedaan door Cortana.

Hier een uitgebreide en rustige uitleg van de vele nieuwe functonaliteiten.

Om meteen op 29 juli los te kunnen gaan, moet Windows 10 gereserveerd worden. Je pc kan dat zelf ook al aangeven. De melding ziet er als volgt uit.

Upgrade naar Win 10

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de vroege bèta-fase voor mij een droevige aangelegenheid was, omdat veel toffe games opeens niet meer optimaal draaiden. Sinds de laatste grote update is Windows 10 daarentegen een feestje geworden.