Jongen die klasgenoot doodstak voor rechter

De zestienjarige Anthony, die vorig jaar zijn klasgenoot Wesley (15) doodstak op een middelbare school in Voorburg, staat donderdag en vrijdag voor de rechter. Justitie verdenkt hem van moord dan wel doodslag. Anthony werd jarenlang zwaar gepest en stond onder enorme druk, benadrukt zijn advocaat.

Anthony en Wesley kregen op 10 oktober ruzie tijdens een les op het Corbulo College. Tijdens een pauze pakte Anthony een mes. Hij stak Wesley neer. Die stierf in school aan zijn verwondingen. Anthony rende weg, maar werd even later gearresteerd. Hij zit sindsdien vast.

Een paar dagen voor de fatale steekpartij was Anthony bij zijn bijbaantje opgewacht door een groep pestkoppen. Hij gaf dat door aan de politie en zou een dag voor de steekpartij met de schoolleiding praten, maar dat gesprek ging niet door. Wesley hoorde overigens niet bij de groep die Anthony treiterde.

Anthony heeft het mes waarschijnlijk gekregen van een vriend, Brian (16). Die moet vrijdag voorkomen. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij medeplichtig is aan moord of doodslag. Hij wordt ook verdacht van het bezit van het wapen.

De zaak is achter gesloten deuren, omdat de twee verdachten minderjarig zijn. Het Openbaar Ministerie en de advocaten komen waarschijnlijk vrijdag met hun strafwensen. De rechtbank doet rond 24 april uitspraak.