Netanyahu: Iran achter aanval op konvooi

Iran zat achter het bloedige geweld woensdag langs de grens tussen Israël en Libanon, de bloedigste escalatie in het gebied sinds de oorlog tussen Hezbollah en Israël in 2006. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd.

Het geweld laaide woensdag op na een beschieting door Hezbollah van een Israëlisch konvooi. Twee militairen vonden daarbij de dood, nog eens zeven raakten gewond. Israël reageerde op de aanval door op zijn beurt Hezbollah onder vuur te nemen. Het geweld kostte in het zuiden van Libanon ook een Spaanse vredesmilitair het leven.

Donderdag was de rust weergekeerd, hoewel de spanning voelbaar was. Het Israëlische leger verkeerde in opperste staat van paraatheid. Israëlische gevechtsvliegtuigen vlogen laag over de grensdorpen.

"Het is Iran dat verantwoordelijk is voor de aanval gisteren vanuit het zuiden van Libanon", zei Netanyahu. "We zullen ons blijven verdedigen tegen alle bedreigingen, dichtbij en ver."

Iran steunt de militante beweging Hezbollah, die de aanval een vergeldingsactie noemde voor de dood van zes van haar strijders bij een Israëlische luchtaanval eerder deze maand. Bij die aanval vond ook een Iraanse generaal de dood.