Doden bij raketaanval op VN in Mali

In Mali zijn zondagochtend drie mensen omgekomen bij een raketaanval op een VN-basis in de noordoostelijke stad Kidal. Een van de slachtoffers is een VN-soldaat, de twee anderen burgers. Twaalf mensen raakten gewond, liet de VN-missie weten.

Meer dan dertig raketten en granaten raakten de basis rond 05.40 uur. De aanval werd gelanceerd van ongeveer twee kilometer van de VN-basis. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd niet direct opgeëist, maar een soortgelijke aanval in september werd geclaimd door de extremistische islamitische organisatie Ansar Dine.

De aanslag komt een dag nadat islamitische radicalen een restaurant in de hoofdstad Bamako aanvielen. Hierbij vielen vijf doden, onder wie een Fransman en een Belg. Daarnaast raakten negen mensen gewond. Onder hen twee Zwitserse experts die werkten voor de VN-missie. Zij zijn naar Senegal vervoerd om te worden behandeld.

Islamitische extremisten kregen in 2012 controle over het noorden van Mail met het doel daar de sharia in te voeren. Franse strijdkrachten leidden begin 2013 een militaire operatie die een groot deel van de aan Al-Qaida gelieerde extremisten verdreef uit het gebied waar zij de hand op hadden gelegd. Hoewel geweld in Bamako sindsdien zeldzaam is, is de situatie in het noorden onverminderd onveilig.