Bezetters Bungehuis voor de rechter

Harde toezeggingen, dat willen de actievoerders die het Bungehuis bezetten van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Maar de universiteit wil zich niet laten chanteren en schakelt de rechter in. Donderdagmiddag dient het kort geding waarin de UvA eist dat de bezetters vertrekken en het pand 'bezemschoon' achterlaten, met een dwangsom van een ton per dag dat de studenten er geen gehoor aan geven.

Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al sinds vrijdagochtend bezet door een groepering die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.

Het bestuur heeft de bezetters afgelopen weekend een ander pand aangeboden, maar daar wilden ze niet heen. Een ultimatum om het pand te verlaten verstreek dinsdag, maar de studenten bleven zitten, waarop de UvA een kort geding aanspande.

Volgens de UvA kunnen door de bezetting medewerkers, studenten en onderzoekers van de UvA het Bungehuis niet op een veilige en verantwoorde manier gebruiken. Ook de brandveiligheid is in het geding doordat 'alle (nood)uitgangen zijn gebarricadeerd'.