Van Stee en Zenit vol twijfels naar Eindhoven

Op basis van de financiële mogelijkheden en sterkte van de selectie vindt Henk van Stee dat Zenit Sint-Petersburg gewoon moet winnen van PSV. Toch leeft de Russische topclub vol twijfels en vraagtekens toe naar de duels met de Eindhovense ploeg in de zestiende finales van de Europa League. "Normaal gesproken zijn wij altijd de favoriet. Maar de grote vraag is hoe wij uit de lange winterbreak komen", zegt Van Stee, de nieuwe technisch directeur van Zenit.

De ploeg van trainer André Villas-Boas speelde begin december zijn laatste officiële wedstrijd. Daarna trad in het ijskoude Rusland de lange winterstop in, die tot begin maart duurt. Zenit bereidde zich de afgelopen weken in Qatar, Turkije en Spanje voor op de tweede seizoenshelft, die begint met twee confrontaties met PSV. "We hebben prima getraind en heel wat oefenwedstrijden gespeeld, maar onze valkuil is dat wij niet in hetzelfde ritme zitten als PSV. Daardoor schat ik onze kansen in Eindhoven op fifty-fifty. Als we het daar op een gelijkspel kunnen houden, maken wij het thuis af."

Van Stee stond in december op het punt om terug te vliegen naar Nederland toen hij bij de clubleiding van Zenit werd geroepen. Na vijf jaar als hoofd jeugdopleiding in Sint-Petersburg vond de 53-jarige Schiedammer het mooi geweest. "Mijn koffers stonden al in de gang, maar een dag voor vertrek vroegen ze of ik technisch directeur wilde worden. De opleiding staat als een huis, nu is het zaak die jonge talenten in te passen bij de selectie. Als directeur moet ik zorgen dat ze de laatste stap kunnen zetten. Niet meer kopen om het kopen, maar eerst in eigen keuken kijken wat we zelf hebben rondlopen. Een mooie uitdaging."

Aan geld geen gebrek in Sint-Petersburg, dankzij de roebels van aardgasbedrijf Gazprom. Villas-Boas heeft een selectie vol gelouterde vedettes, zoals Axel Witsel en Hulk. Na twee jaar op rij waarin Zenit als tweede eindigde in de Russische competitie, telt dit seizoen alleen de landstitel. "Dat is prioriteit nummer één. We willen ook heel graag van PSV winnen, maar alles draait om het kampioenschap."

De ambities van Zenit Sint-Petersburg zijn groot. Volgend jaar betrekt de blauw-witte formatie een gloednieuwe arena, waarin drie keer zoveel toeschouwers kunnen als in het huidige Petrovski-stadion. "Zenit is te vergelijken met Feyenoord, met beide een hondstrouw en heel fanatiek publiek", zegt Van Stee. "Ze gaan hier altijd voor het hoogste. En dat is het winnen van de Champions League."