Mertens belangrijk bij winnend Napoli

Napoli heeft geen fout gemaakt in de strijd om directe Champions League-kwalificatie. In eigen huis werd Udinese opzij gezet, mede dankzij een goal van Dries Mertens.

In de Serie A stevent Juventus af op de vierde landstitel op rij, maar de strijd om directe kwalificatie voor de Champions League is nog ongemeen spannend. Napoli stond voorafgaand aan het duel met Udinese derde met vier punten achterstand op AS Roma. De Romeinen hadden echter een lastige uitwedstrijd tegen Cagliari voor de boeg, waardoor er kansen lagen voor Napoli om dichterbij te komen.

Trainer Rafael Benítez had een basisplaats ingeruimd voor Dries Mertens. De oud-speler van PSV mag lang niet altijd starten van de Spaanse coach, maar tegen Udinese mocht hij het laten zien. Mertens greep zijn kans met beide handen, want na acht minuten was hij al goed voor de openingstreffer. Na goed doorzetten schoot Mertens de bal vanaf links in de verre hoek en zette hij Napoli op voorsprong. De Belg leek hierbij hands te maken, maar scheidsrechter Mazzoleni keurde de treffer goed.

Nog voor rust verdubbelden de Napolitanen de voorsprong in Stadio San Paolo. Marek Hamsik kreeg de bal op de helft van Udinese, behield het overzicht en gaf diep op Manolo Gabbiadini. De winteraanwinst van Napoli bleef koel en rondde secuur af zodat Napoli op 2-0 kwam. Udinese speelde niet slecht, maar de ploeg stond na 21 minuten wel op een flinke achterstand.

Daar kwam echter snel verandering in, want aanvaller Cyril Théréau maakte zes minuten na de 2-0 de aansluitingstreffer. Napoli-doelman Rafael kwam te snel uit zijn doel na een dieptepass op Théréau, waardoor de Franse spits de bal over hem heen tikte voor 2-1. Het werd dus weer een wedstrijd in Napels en Udinese ging na rust hard op zoekn naar de gelijkmaker.

De treffer viel echter aan de andere kant, maar het was opnieuw Théréau die een doelpunt op zijn naam kreeg. Bij een vrije trap vanaf de zijkant probeerde hij de bal uit te verdedigen, maar verschalkte hij zijn eigen doelman. In de slotfase kreeg invaller Jonathan De Guzmán nog een goede kans, maar het schot van de Oranje-international ging rakelings langs het doel. Napoli maakte dus geen fout, maar het verschil met Roma blijft intact, omdat de Romeinen zondag eveneens wonnen.