Violiste en olympisch skiester Mae vier jaar geschorst na sjoemelen

Violiste en part-time alpineskiester Vanessa Mae is door de internationale skifederatie FIS voor vier jaar geschorst. Dat is het resultaat van een onderzoek naar de wijze waarop de Brits-Thaise Mae zich gekwalificeerd heeft voor de Spelen in Sochi, eerder dit jaar.

Om voor Thailand mee te mogen doen aan de Spelen moest Mae, als skiester bekend als Vanessa Vanakorn, aan bepaalde eisen voldoen. Zo moest ze een minimum aantal FIS-punten halen en om dat voor elkaar te krijgen deed ze in januari mee aan vier reuzenslaloms in het Sloveense Kravec, tijdens de Sloveense kampioenschappen.

Uit het onderzoek van de FIS blijkt echter dat er tijdens die wedstrijden gesjoemeld is om ervoor te zorgen dat Vanakorn genoeg punten zou krijgen. Het aantal verkregen FIS-punten hangt onder meer af van de sterkte van het deelnemersveld en dus werden er een aantal relatief goede skiesters ingehuurd, die vervolgens verdacht matig presteerden. Er werden zelfs tijden verzonnen voor skiesters die de finish niet haalden, het parcours werd tussen de eerste twee runs niet gewijzigd - zoals verplicht is - en er werd in omstandigheden geskied die normaal voor afgelastig zorgen.

Naast Vanakorn werden ook nog vijf officials voor één tot twee jaar geschorst. Tijdens de Spelen in Sochi kwam de Thaise niet verder dan de 67e en laatste plaats op de reuzenslalom. Tot ergernis van velen liet ze zich daar denigrerend uit over andere skiërs, door onder andere te zeggen dat ze het maar vreemd vond dat mensen al vanaf hun jeugd met het alpineskiën bezig zijn.

Vanakorn aan de start van de reuzenslalom in Sochi (Foto: Getty)