Zweden zoekt naar 'indringers' in kustwateren

Zweden is vrijdag gewaarschuwd voor buitenlandse indringers die de scherenkust voor de hoofdstad Stockholm onveilig zouden maken. Het Zweedse leger heeft een aantal oorlogsbodems, vliegtuigen en eenheden van de landsverdediging naar het gebied gestuurd om de zaak te onderzoeken.

Een 'betrouwbare bron' alarmeerde Zweden over 'onderwateractiviteit van een vreemde mogendheid' in de wateren van de archipel voor de kust van Stockholm. Deze scherenkust bestaat uit een stelsel van duizenden kleine eilandjes en stukken rots, die zich tot tachtig kilometer in de Oostzee uitstrekt.

Het leger wil niet kwijt of er een onderzeeër is gesignaleerd, noch naar welk land de verdenking uitgaat. Een paar honderd mensen nemen volgens de commandant van de operatie aan de speurtocht deel.

De zoekoperatie doet denken aan de Koude Oorlog, toen het Zweedse leger geregeld uitrukte om te zoeken naar onderzeeërs van de Sovjet-Unie die zich in Zweedse wateren zouden hebben begeven. Vorige maand ontbood de regering in Stockholm de Russische ambassadeur omdat een Russisch gevechtsvliegtuig het Zweedse luchtruim zou hebben geschonden.