Atleet Van der Plaetsen (23) heeft teelbalkanker

De Belgische atleet Thomas van der Plaetsen heeft te horen gekregen dat hij teelbalkanker heeft. Dat heeft hij donderdag naar buiten gebracht met zijn arts, Petra Bruggeman. Een dag eerder kwam de 23-jarige meerkamper in opspraak doordat er bij een test een zwangerschapshormoon in zijn urine was aangetroffen.

Van der Plaetsen gaf woensdag direct aan dat hij geen verboden middelen heeft gebruikt en dat hij de B-staal op eigen kosten wilde laten testen. Hij werd automatisch voorlopig geschorst, maar onderging ook medische testen om erachter te komen waar het hormoon vandaan kon komen. Nog niet gedetecteerde teelbalkanker werd al als mogelijke oorzaak gegeven, donderdag werd de diagnose bevestigd. De tienkamper zal vrijdag onder het mes gaan.

Van der Plaetsen wordt gezien als een van de grootste Belgische atletiektalenten van de laatste jaren. Op de tienkamp werd hij al eens Europees kampioen onder 23, terwijl hij vorig jaar goud won op de Universiade. Tijdens het WK indoor haalde hij eerder dit jaar de bronzen medaille op de zevenkamp. Hij verscheen niet fit aan de start van het EK atletiek in Zürich, met een tiende plek als gevolg.