Joden: 'vrouwen op de andere stoep'

Het lijkt erop dat een groep joodse relikneuzen in het noorden van Londen helemaal mesjogge is geworden. Ze hebben het straatbeeld namelijk weten te versjteren door op bepaalde plekken in de wijk posters op te hangen met de tekst 'vrouwen dienen aan deze kant van de weg te lopen'.

De opzet hiervan was dat tijdens een religieuze wandeling van de joodse gemeenschap –de Torah Parade- de mannen niet in aanraking zouden kunnen komen met de vrouwen. Dit beschouwt men niet als koosjer. Vrouwen dienen te baren, te zwijgen en verder niet in de weg te lopen, aldus het joodse orthodoxe geloof. Mensen die daar geen sjoege van hebben, werden mede op deze manier geïnformeerd. Op de posters was de boodschap in het Jiddisch en het Engels te lezen.

De plaatselijke gemeenteraad van deelgemeente Hackney vond dit echter niet zo'n goochem idee. Het zag er allemaal achenebbisj uit en bovendien wordt dergelijke gedrag nog steeds gezien als een gotspe. Gelukkig heeft de smeris zijn jatten laten wapperen en na enig overleg zijn de posters nu pleite.

Volgens de schlemielen die de boodschap hebben opgehangen, berust het allemaal op een misverstand en hebben ze niet aan de jajem gezeten. Naar hun idee ontbreekt het aan een goede uitleg in het Engels, hoewel dat meer als een smoesje klinkt. De plaatselijke bestuurders vonden het in ieder geval niet tof. Een (vrouwelijke) woordvoerder van de gemeente legt uit: "Het is uiteraard niet acceptabel dat de bewegingsvrijheid van vrouwen in de openbare ruimte aan banden gelegd wordt. Toen wij lucht van de posters kregen, dachten wij 'de mazzel' en hebben die tinnef meteen verwijderd."

Verklarende woordenlijst.