'Joden drinken kinderbloed'

Wie het idee had dat een relatief rustig land als Jordanië gevrijwaard zou zijn van de gebruikelijke antisemitische litanie zoals we die gewend zijn van een deel van de Arabische wereld, komt bedrogen uit. Een voormalig minister heeft het gepresteerd om op de nationale tv-zender te verkondigen dat Joden kinderbloed in hun broodjes bakken.

Sjeik Bassam Ammoush hield zijn gezeik in een moskee tijdens de vrijdagpreek in hoofdstad Amman.

"In Gaza hebben wij te maken met de vijanden van Allah", hiermee bedoelt de vriendelijke man de Joden. "Zij geloven dat de matzes die ze bakken voor hun feestdagen met bloed moeten worden gekneed. Toen de joden in de diaspora waren, vermoordden zij kinderen in Engeland, in Europa en in Amerika. Zij slachtten hen en gebruikten hun bloed om hun matzes te maken. Dus het kan geen verrassing zijn dat zij ons land bezet hebben, met medeplichtigheid van de vijand. Nu hebben ze al die (Palestijnse) vrouwen en kinderen (om matzes te bakken), dus ook dat kan geen verrassing zijn. Zo is hun geloof. Ze geloven dat ze Gods uitverkoren volk zijn. Zij geloven dat het doden van een mens een vorm van aanbidding is, en een middel om dichter bij hun God te komen."

Bovengenoemde onzin was in middeleeuws Europa een veelvoorkomend excuus voor Jodenvervolgingen. Maar in de Arabische wereld lijkt dit sprookje nog springlevend te zijn. Eerder al was diezelfde wereld in rep en roer omdat een tv-programma het lef had om een kaart af te beelden waarop het schijnbare bestaan van een land genaamd 'Israel' te zien was.

Meneer Amoush is eerder minister geweest in Jordanië, later werd de welbespraakte man ambassadeur in Iran, tegenwoordig deelt hij zijn wijsheden als Senator.

 


Wat een spreker is die man...