Zara haalt kindershirt met 'jodenster' uit de handel

Zara heeft woensdag een gestreept kindershirt met een gele ster op de borst uit de handel gehaald omdat er ophef over was ontstaan. Het item lijkt op concentratiekampkleding met een davidster. De Spaanse winkelketen zelf noemt het kledingstuk 'dubbelzijdig shirt sheriff'. Het bedrijf betreurt de 'verwarring'.

Het blauw-wit gestreepte shirt werd in verschillende landen verkocht, waaronder Nederland, Duitsland en Israël. Een halfuur nadat de ophef ontstond stond het shirt al niet meer op de website. Het is ook niet meer te koop in de winkels, zegt een woordvoerder van Zara.

In de winkels hing het pas sinds woensdag. De zegsvrouw denkt dan ook niet dat er veel van zijn verkocht. Het shirt was in Nederland sinds 'dinsdag of woensdag' te koop in de webshop.

Het ontwerp is gebaseerd op de ster die sheriffs dragen in 'klassieke westernfilms', legt de zegsvrouw uit. Het shirt is in Spanje ontworpen. Ze wist niet hoe het kan dat er bij niemand in het bedrijf een belletje is gaan rinkelen. "We excuseren ons voor de verwarring die is ontstaan."

Zara kreeg eerder deze maand ook al kritiek op een wit shirt met de tekst 'White is the new Black', bedoeld als knipoog naar de tv-serie Orange is the New Black, maar door sommigen als racistisch bestempeld.