Stinkwater in Son moet alsnog worden afgevoerd

Waterzuiveringsbedrijf Ecoflow in het Brabantse Son moet alsnog de 3,6 miljoen liter water afvoeren waar sinds zaterdag een rotte-eierenlucht vanaf komt. De stankproblemen leken woensdagmiddag opgelost te zijn, maar de lucht was donderdag weer terug. Dat meldt de provincie donderdag.

De provincie houdt vast aan de eerder gestelde maatregel dat het bedrijf al het water moest verwijderen als er voor vrijdag 12.00 uur alsnog problemen zouden optreden. Ecoflow moet het water nu afvoeren naar een of meerdere erkende verwerkingsbedrijven. Voor de operatie zijn zo'n honderd tankwagens nodig.

Woensdagmiddag meldde de provincie nog dat de stankproblemen voorbij waren, nadat de omgevingsdienst onderzoek had gedaan. Bij dat onderzoek werd geen stanklucht meer geroken.

Bij de provincie Noord-Brabant kwamen sinds woensdagavond zeker zes klachten binnen dat het water weer stonk. Dit was reden voor de omgevingsdienst om opnieuw onderzoek te doen.

De stank ontstond toen Ecoflow bacteriën aan het water toevoegde die het water moesten reinigen. Door een onbedoelde reactie kwam waterstofsulfide vrij, een gas dat ruikt naar rotte eieren. Ecoflow probeerde de reactie te keren door nog meer middelen aan het water toe te voegen, maar naar nu blijkt zonder succes.