Georgisch vioolspel betovert Prinsengracht

De Georgische stervioliste Lisa Batiashvili (35) hield de Prinsengracht in Amsterdam zaterdagavond in haar greep. Ondanks het herfstachtige weer waren vele liefhebbers van klassieke muziek naar de gracht gekomen voor het jaarlijkse Prinsengrachtconcert, waar de violiste optrad met haar Franse echtgenoot en hoboïst François Leleux.

Op de kades waren vele mensen samengedromd om te luisteren naar werken van Johann Sebastian Bach, Piazzolla en de Georgische componist Tsintsadze. Rond het drijvende hoofdpodium in de Prinsengracht lag het vol met bootjes en sloepen.

Batiashvili en haar man werden tijdens hun optreden ondersteund door enkele muzikale vrienden waarmee ze een tour door Europa maken. De Georgische speelt al vanaf haar 2e viool, aangemoedigd door haar ouders. Op 16e jarige leeftijd eindigde ze als tweede bij een gerenommeerd internationaal vioolconcours in Helsinki. Ze trad tijdens haar carrière onder meer op met het Koninklijk Concertgebouworkest, het New York Philharmonic en het Berliner Philharmoniker.

Het concert eindigde traditiegetrouw met het nummer Aan de Amsterdamse grachten, dat het toegestroomde publiek uitbundig meezong. Het was zaterdag de 33e editie van het gratis openluchtconcert, dat sinds het begin in 1981 elk jaar duizenden toeschouwers trekt.

De AVRO zond het optreden in de sfeervol verlichte gracht voor de 30e keer uit, met als presentator Frits Sissing. De omroep begon in 1984 met de tv-registratie en deed dat sindsdien elk jaar.